Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 10.10.2017

Sturgeon: Škoti zaslužuju još jedan referendum o nezavisnosti

Al Jazeera 10.10.2017
Škotska premijerka kaže da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ponovo jača mogućnost za škotsku nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska premijerka Nicola Sturgeon poručila je svojoj Škotskoj nacionalnoj stranki da nadolazeći… »

Kalifornija: U požarima nestalo 200 ljudi

Al Jazeera 10.10.2017
U požarima je poginulo najmanje 13 ljudi, prenosi Associated Press. Oblast u vinskoj regiji Kalifornije objavila je da je prijavljen nestanak dvjestotinjak ljudi, dok se članovi porodica i prijatelji bore da pronađu najvoljenije u regiji kojom bjesne… »

Pentagonu Turska ostaje blizak saveznik u NATO-u

Al Jazeera 10.10.2017
Iako su SAD i Turska uzajamno obustavile izdavanje viza, Pentagon poručuje da se ništa ne mijenja u međusobnim odnosima. Glasnogovornik Pentagona Robert Manning, komentirajući posljednja događanja u odnosima između SAD-a i Turske, kazao je kako je… »

Video: Ubijeni deseci boraca ISIL-a koji su se skrivali

Al Jazeera 10.10.2017
Najmanje 40 boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u akcijama koje iračke snage provode na području okruga Hawije u pokrajini Kirkuk. Najmanje 40 boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u akcijama koje… »

Ne želi samo Katalonija nezavisnost i autonomiju u EU

Al Jazeera 10.10.2017
Bogate sjeverne italijanske regije Lombardija i Venecija će 22. oktobra na referendumu glasati o većoj autonomiji. Katalonija nije jedina regija u Evropskoj uniji koja traži veću autonomiju ili čak nezavisnost od centralnih vlasti države; od Baskije… »

Rusija: SAD se pretvara da se bori protiv ISIL-a

Al Jazeera 10.10.2017
Rusija je optužila SAD da se samo pretvara da se bori protiv ISIL-a kako bi usporio napredovanje saveznika Rusije. Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države da se samo "pretvaraju da se bore protiv terorističke organizacije Islamska država Irak… »

Trump ukida Obamine mjere za zaštitu klime

Al Jazeera 10.10.2017
Ovim će Trump ispuniti obećanje iz kampanje o obnovi američke rudarske industrije, koje osuđuju borci za očuvanje okoline. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ukinut će ključnu mjeru bivšeg predsjednika Baracka Obame u vezi s… »

Uznemirujući snimak: Policija ubila čovjeka podignutih ruku

Al Jazeera 10.10.2017
Nekoliko sekundi prije smrtonosnog ranjavanja čovjek se pojavljuje na vratima svog apartmana podignutih ruku. Novi snimak policijskog ubistva Rubena Galinda u američkom gradu Charlotteu iz septembra ove godine otkriva kako Galindo izlazi iz svog… »