Arhiva » Vesti » Dojče vele 08.01.2018

„Iz ništavila“ – više od drame

Serija terorističkih ubistava i jedna žena na putu kroz pakao. To je siže filma „Iz ništavila“ (Aus dem Nichts), nemačkog reditelja Fatiha Akina za koji je dobio nagradu Zlatni globus.

Dojče vele ponedeljak, 8. januar 2018.

Za reditelja je to bila neka vrsta oslobađanja. Film „Iz ništavila“ je emocionalno i potresno delo, relativno brzo snimljeno. Tipičan film Fatiha Akina. Da bi se razumelo o čemu se radi potrebno je baciti pogled unazad. U septembru 2014. reditelj iz Hamburga na festivalu u Veneciji takmičio se sa filmom „Rez“ (The Cut). Najzahtevniji Akinov film doživeo je debakl – među festivalskom publikom, kod kritičara, a kasnije i u bioskopima.

Kriza prevaziđena

„Rez“ je bila drama o Jermeniji. O genocidu zbog kojeg je bilo velikih diplomatskih i političkih napetosti između Turske i Nemačke. Bio je to istorijski film sa narativnim pristupom. Dugo i detaljno pripreman. Pravi ep sa porukom. Ali sve to nije do sada bilo tipično za Akina. Reditelj koji je prethodno bio poznat po duhovitim i uglavnom veoma dramatičnim pričama, očigledno se zapleo u zahtevnoj produkciji.

Kada je pisao scenario za novi film „Iz ništavila“, bio je „u veoma fatalističkoj fazi“, kako je to nedavno ocenio u intervjuu za list „Zidojče cajtung“: „Na ’Rezu’ sam radio veoma dugo, oko pet godina. I rekao bih da sam se na putu malo zaglavio.“ Jednostavno je imao previše vremena za scenario i produkciju, za snimanje i svaki detalj: „Kada se o tome vodi previše računa, polako počinje da se zaboravlja priča koja je trebalo da bude ispričana, kao i karakter glavnog lika.

Dajen Kruge, scena iz filma „Iz ništavila“

„Rez“ i „Zbogom Berlin“ utrli put za „Iz ništavila“

„Iz ništavila“ je „najbrži film koji sam ikad snimio.“ To je naučio radeći na ekranizaciji romana „Čik“ (Zbogom Berlin): mladalačkoj drami rađenoj po bestseleru koju je Akim prošle godine predstavio u bioskopima. Za taj projekat angažovan je nakon što je prvobitno izabrani reditelj bio otpušten, pa za realizaciju nije bilo mnogo vremena.

Najpre dug i očigledno frustrirajući rad na „Rezu“, a potom brzinsko snimanje filma „Zbogom Berlin“ – to su bila važna iskustva koja su prethodila novom ostvarenju „Iz ništavila“. Akin je specijalista za „male priče običnih ljudi“, pune drame i emocija. On nije reditelj epskog formata.

- pročitajte još: „Želela je da patimo“

„Iz ništavila“ je ponovo film u kojem sve pršti od emocija – kao i pre mnogo godina u filmu „Glavom kroz zid“ (Gegen die Wand) koji je 2004. godine oduševio publiku na Berlinalu.

Naravno, postoji i drugi razlog: uznemiranost i bes Fatiha Akina zbog ubistava neonacističke, terorističke grupe Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja stoji iza ubistava desetoro ljudi u Nemačkoj – osmoro Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke. Posebno zbog načina na koji su policija i državno tužilaštvo reagovali. Pod lupom su se najpre našli članovi porodica žrtava, a u prvoj fazi istrage od žrtava su se pravili krivci.

Fatih Akin: „To je moglo i meni da se desi“

Za njega je bilo skandalozno što je „istraga polazila od toga da odgovornost snose i žrtve i njihove porodice – samo zbog njihovog porekla“, rekao je Akin za novinsku agenciju dpa. Za reditelja je to bilo veoma lično pitanje. Na kraju krajeva i Akin je takozvani Nemac stranog porekla: „Kao neko s turskim poreklom, stranim poreklom (…) imao sam osećaj da me se to lično tiče. To je moglo i meni da se desi.“

Film „Iz ništavila“, pravosudna drama koja se okončava osvetom

Sa filmom „Iz ništavila“, Akin je prvobitno planirao više od pravosudne drame. Ali njegov koautor, Hark Bom, preokrenuo mu je scenario. Film se sada sastoji iz tri dela. Gledaoci su najpre suočeni s napadom na čoveka čiju ženu glumi Dajen Kruger. Ubijen je i njihov sin. „Iz ništavila“ potom prerasta u pravosudnu dramu, a završava se osvetničkim delom sa elementima trilera.

Dajen Kruger dala život filmu

Za svoj hrabar nastup, Dajen Kruger je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Ona najpre glumi ženu koja je u šoku i koja mora da shvati da je u kukavičkom napadu izgubila dete i muža. Zatim se pretvara u osobu koja traži osvetu.

- pročitajte još: Neonacistička trojka – saga blizu kraja

Moguće je da je „Iz ništavila“ i za Dajen Kruger svojevrsni čin oslobađanja. Glumica koja je rođena u Nemačkoj još nikada nije glumila u svojoj domovini, niti je igrala u nekom nemačkom filmu. Takođe, ni među kritičarima nije bila preterano cenjena. Ubedljivom glumom u novom filmu Fatiha Akina, sve je oduševila – i usrećila reditelja.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android


Objavljeno na sajtu dw.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Zlatni globus Bioskop

©2019 Netmark d.o.o.