Arhiva » Vesti » Blic 12.01.2018

Zaštićena vrsta: Kod Šamca pronađeno pet mrtvih sova ušara

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka pozvalo je nadležne institucije da otkriju i kazne odgovorne za ubistvo 5 sova u Domaljevcu kod Šamca.

Blic petak, 12. januar 2018.  |  Srna

Iz ovog društva navode da su mrtve sove - male ušare pronađene 10. januara u dvorištu pored crkve Svete Ane, o čemu je obaveštena i policija.

Reč je o zakonom zaštićenoj vrsti ptica koje imaju značajnu ulogu u ekološkom lancu ishrane i očuvanju zdravlja i ekonomije ljudi.

Sove predstavljaju savršene grabljivice za miševe, voluharice i druge sitne sisare koji poljoprivredi i čoveku prave veliku štetu.

- Samo jedna porodica sova u toku jedne godine uništi više od 10.000 sitnih glodara koji pojedu količinu hrane dovoljnu da se prehrani jedna krava - navodi se u saopštenju.

Iz Društva ukazuju da jedan glodar godišnje pojede oko 4 kilograma stočne hrane, a jedan par sova sa mladima oko 8.000 jedinki glodara, čime godišnje uštedi 32.000 kilograma stočne hrane.

- Jedna porodica sova, uzimajući u obzir sadašnje cene kukuruza od 0,4 KM po kilogramu, poljoprivrednom proizvođaču uštedi oko 12.800 KM godišnje - navodi se u saopštenju.

Značaj sova za zdravlje i ekonomiju ljudi je nemerljiv ako se ima u vidu i pojava mišje groznice u posavskom kraju koju prenose glodari.

Iz Društva upozoravaju da pojedinci opijeni neznanjem ubijaju sove, čime najveću štetu nanose poljoprivrednicima u Domaljevcu.

U Domaljevcu zimuje oko 250 sova i to je jedno od najvećih jata u svetu, što predstavlja izuzetan turistički potencijal.

U Kikindi su sove prava turistička atrakcija i privlače strane turiste koji u velikom broju posećuju ovaj grad, ostavljajući značajan novac lokalnoj zajednici.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Grozno: Kome smetaju sove?!

Mondo petak, 12. januar 2018.

Komentari

Ključne reči

Banjaluka

©2018 Netmark d.o.o.