Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

Španija: Pudždemon ne može da vodi Kataloniju iz Brisela

Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je mogućnost da bivši predsednik Katalonije Karles Pudždemon ponovo vodi vladu ove pokrajine iz Brisela i saopštila da će svaki takav pokušaj osporiti pred sudom.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Srna , Tanjug ,

- Parlamentarna pravila su veoma jasna - rekao je portparol vlade Inigo Mendes de Vigo na nedeljoj konferenciji za štampu, dodajući da je Pudždemonovo vođenje katalonske vlade iz Brisela nerealno i da je protivno zdravom razumu, prenosi Rojters.

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su u sredu dogovor da ponovo izaberu Pudždemona za regionalnog lidera, kasnije ovog meseca, izjavio je portparol Pudždemona, koji nije imenovan.

Pudždemon, lider političke platforme "Zajedno za Kataloniju", postigao je u utorak o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske levice, koja je nadležna za poslove partije dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na El Pais.

Sednica novog katalonskog parlamenta zakazana je za 17. januar.

Pudždemon, koji je pobegao u Belgiju kako bi izbegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi El Pais.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smenio Pudždemona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost posle referenduma u oktobru prošle godine.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Puđdemon ne može da vodi Kataloniju iz Brisela

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.

Komentari

Ključne reči

Katalonija Rojters Madrid Brisel

©2018 Netmark d.o.o.