Arhiva » Vesti » Danas 13.01.2018

Kako je Čapek pisao o Evropi 1938. godine?

Danas subota, 13. januar 2018.  |  Piše: Ljiljana Bukvić Piše: Lj

"Da se razvije i naraste mladi pas potrebna je jedna godina, razvitak čoveka traje nekoliko decenija, a čovečanstva nekoliko hiljada godina", piše Karel Čapek u autorskom tekstu "Kuda ide Evropa?" objavljenom na naslovnoj strani Pravde 13. januara 1938. godine.

- Čitav niz istoriskih primera - piše Čapek - pokazuju nam da li se čovečanska pravda u toku poslednjih stotina godina razvijala u svirepost i slepu zavisnost od moćnih ili obrnuto. Ili je, opet, ta pravda u istoriji čovečanstva pokazivala svoju sklonost prilagođavanju čovečjih prava i stvaranju humanizma među ljudima.

- Nameće se pitanje - kaže on - Da li je hiljadugodišnji razvitak imao za cilj čovečju slobodu i pravdu ili tlačenje i stvaranje robova sa likom čoveka - pita se u autorskom tekstu poznati češki pisac.

Udarno mesto na naslovnici daje se pisanju pariskih listova, u naslovu je izdvojeno "da se ne može očekivati prelaz Austrije i Madžarske u tabor protiv Engleske i Francuske". Potencijalni rat između Japana i Kine i dalje je bitna vest, a toga dana Pravda prenosi i kratku vest iz Vašingtona da će ukoliko do rata dođe SAD primeniti Zakon o neutralnosti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Glavni naslov u listu Vreme 13. januara 1938. bio je posvećen poseti prestolonaslednika Pavla Grčkoj, ali na naslovnoj je i vest o potopljenom holandskom brodu kod Alikantea i 2.000 poginulih i povređenih u eksploziji voza koja se desila u Madridu.

Telefonski izveštaj iz Budimpešte objavljen na trećoj strani donosi vest o tome da je posle tri dana pregovora odlučeno da Austrija i Mađarska priznaju vladu generala Franka, ali i da neće napustiti Društvo naroda.

Najvažnija ekonomska vest u Vremenu toga dana je bilo usvajanje budžeta Ministarstva pošta, telegrafa i telefona, dok je na hronici najviše pažnje posvećene pogibiji šestorice seljaka u tuči kod Prijedora. Sa nadnaslovom "poslednji čas" dopisnik iz Bukurešta šalje priču o tome da "300.000 Jevreja u Rumuniji ostaje bez političkih prava".

Na stranicama razonode Vreme piše o Engleskinji Ajmi Maknami koja je umesto oca završila partiju šaha koju je on započeo još 1915. godine. Kako je njen otac, Džordž, poginuo 1916. u bici kod Jitlanda, njegov protivnik Džems Rodžers je šahovsku tablu ostavio netaknutu. Dvojica protivnika se nikada nisu videli, piše Vreme, a partiju su igrali "preko prepiske". Ajmi je 22 godine kasnije uspela u ime svog oca da dobije partiju posle 27 odigranih poteza.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerziteske biblioteke "Svetozar Marković".


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.