Arhiva » Vesti » Danas 13.01.2018

Nikola Madžirov u Krokodilovoj kući za pisce

Danas subota, 13. januar 2018.  |  Piše: K. R. Piše: FoNet Piše:

Nagrađivani makedonski pesnik Nikola Madžirov prvi je gost Krokodilove kuće za pisce u 2018. godini.

Madžirov će nastupiti 17. januara kao specijalni gost na književnoj večeri pesnikinje Ane Ristović u okviru Poletovih Stiholet večeri, kao i 24. januara u Parobrodu, u okviru Krokodilove književne večeri na kojoj će razgovarati o poeziji, sopstvenom stvaralaštvu i nagradama.

Rođen 1973. godine u Strumici, gde i danas živi, Madžarov radi kao liričar, esejista, literarni prevodilac i urednik. Koordinator je internacionalne mreže za liriku "Lyrikline" i u tom svojstvu nadležan je za Makedoniju, a bio je i urednik za područje lirike u časopisu za književnost Blesok. Poezija Madžirova, prevedena na 30 jezika, istražuje kako ličnu, tako i kulturnu geografiju da bi osetila prirodu našeg kretanja kroz predele o kojima piše. Objavio je veliki broj knjiga, a novija izdanja su: "Premesten kamen" (Skopje 2007), "Vo gradot, nekade" (Skopje 2004), "Nekade, nikade" (Radovis 1999), "Zakluceni vo gradot" (Skoplje 1999). Pesme su mu objavljivane u časopisima i antologijama Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije. Savremeni američki džez kompozitor Oliver Lejk, koji je sarađivao s Bjork i Luom Ridom, komponovao je muziku na neke od pesama Madžirova. Dobitnik je i niza međunarodnih nagrada i stipendija.

U okviru rezidencijalnog programa za pisce, u Krokodilovoj kući za pisce od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih, a sve više i iz zemalja iz drugih delova sveta.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.