Arhiva » Vesti » Danas 13.01.2018

Politička stabilnost uslov razvoja

Danas subota, 13. januar 2018.  |  Piše: R. Popović Piše: Ivan Mi

Uspostavljanje političke stabilnosti u Novoj Varoši i čvršće saradnje sa državnom obeležilo je 2017.

Ona će ostati upamćena i po ulaganjima u turizam, putnu i saobraćajnu infrastrukturu, ali se investiciona ekspanzija očekuje tek u ovoj godini tokom koje će Opština uz podršku Vlade Republike Srbije realizovati nekoliko kapitalnih projekata i time značajno unaprediti kvalitet života naših građana, ističe predsednik opštine Radosav Rade Vasiljević, sumirajući učinak lokalne vlasti u godini koja je za nama i najavljujući prioritete za 2018.

Prvi čovek grada na padinama Zlatara podseća da je na teritoriji opštine u proteklom jednogodišnjem periodu izgrađeno novih dvadesetak kilometara lokalne putne mreže, da je nakon kašnjenja i višestrukih probijanja rokova konačno završena sportska dvorana u centru turističke zone, posle više od dve decenije građanima je, zahvaljujući unapređenju saobraćajne signalizacije, omogućeno da u Novoj Varoši dođu do vozačke dozvole, sanirani su pojedini školski objekti i uređena dvorišta, sportske organizacije i ustanove kulture su značajno unapredile svoj rad, ulagalo se u socijalnu zaštitu, podsticaj nataliteta za šta je lokalna samouprava nedavno dobila društveno priznanje "Srebrna kolevka"...

- Pozitivni pomaci su vidljivi gotovo na svim poljima, ali je, ipak, bilo ključno to što smo, nakon burnih previranja na ovdašnjoj političkoj sceni, uspeli da se saberemo oko zajedničkih ciljeva i u interesu građana sklopimo partnerstvo sa Srpskom naprednom strankom. Bilo je nepodnošljivo funkcionisati u atmosferi oštrih sukoba i antagonizama, vrbovanja odbornika, tajnih i javnih pregovora... Građani su zbunjivani neistinama i spekulacijama, izgubili smo mnogo vremena i energije, gotovo propustili građevinsku sezonu. Zato je jedino moguće rešenje bilo da sa naprednjacima zakopamo "ratne sekire" i počnemo zajednički da radimo u interesu grada. Ima i onih koji me za takav potez osuđuju. Bivši koalicioni partneri i pojedini bliski saradnici su nas zbog toga napustili, iako to on njih nismo tražili. Ali, odluka je doneta jer ne želim da u političku penziju odem kao neuspešan predsednik i "grobar" opštine, čovek koji je "zaratio" sa državom, kaže predsednik Vasiljević i dodaje da je novo partnerstvo već dalo koristi- iz državne kase već je obezbeđeno više od 200.000.000 dinara za projekte, uz čvrsta obećanja da opština značajna sredstva može očekivati i u perspektivi.

Na pitanje da li to znači da su "široka" davanja države bila neka vrsta nagrade za ulazak naprednjaka u lokalnu vlast, Vasiljević odgovara da on ne bi na taj način posmatrao stvari. Tvrdi da nije imao nikakvih pritisaka da formira koaliciju sa SNS, a ni sankcija što je do nedavno bio opozicioni predsednik opštine. Vasiljević dodaje da ga u Beogradu niko nije pitao da li je naprednjak ili ne, ali da su mu se odškrinuta vrata institucija širom otvorila. Predsednik je odbacio i spekulacije koje provejavaju u lokalnoj javnosti i političkim kuloarima da u odnosima između naprednjaka i Grupe građana ne "štima" baš sve najbolje.

- To nije tačno. Možda je u početku bila prisutna doza blagog nepoverenja, obzirom na to da smo u ne tako davnoj prošlosti bili ljuti politički oponenti. Trenutno je saradnja dobra, rekao bih, sve bolja i bolja. Imamo odličnu komunikaciju sa odbornicima iz redova SNS. To su ljudi spremni na saradnju i dogovor i odlučni da, kao i mi iz GG, stranački interes podredimo opštem. Naprednjaci su se prilično "pročistili" unutar svojih redova, oslobodili balasta nekih loših poteza i odluka. To nam je, da budem iskren, olakšalo sklapanje saveza u vlasti, smatra Vasiljević. i na pitanje da li uskoro prelazi u redove naprednjaka i preuzima kormilo novovaroškog SNS, kako tvrde u delu opozicije i javnosti, odgovara da su to samo spekulacije i da takav potez, premda je imao izvesnih ponuda, neće povući, smatrajući da bi to u ovom trenutku , ipak, bilo "malo previše". Nova Varoš će na proleće biti jedno od najvećih gradilišta u zemlji, najavljuje predsednik opštine.

- U planu je da do kraja 2018. bude izgrađen poslovni centar na Branoševcu, a investiciju ukupno vrednu oko 590.000 evra, finansiraju Evropska unija i lokalna samouprava. Realizacijom ovog projekta do posla će doći najmanje šezdesetak naših sugrađana. Ono što, međutim, nepotrebno baca senku na jedan ovako značajan posao su paušalne ocene, spletkarenja i podmetanja pojedinaca koji tvrde da će se iz opštinske kase isplatiti honorari za članove nadležne komisije angažovane na sprovođenju projekta. Nadoknade plaća donator i naše je bilo da ili kandidujemo ljude iz Nove Varoši ili da se povučemo. I time ne pružimo priliku nekima od naših sugrađana koji imaju znanja i iskustva da se dokažu na ovakvim poslovima i za to budu adekvatno plaćeni, objašnjava predsednik Vasiljević.

On naglašava da će se sredstvima iz državne kase od oko 100.000.000 dinara raditi kružni tok i prvi kilometar puta ka turističkoj zoni na Zlataru. "Ministarstvo privrede i opština će sa skoro 48 miliona dinara završiti projekat kompletnog opremanja gradskog Trga i uređenja javne površine u neposrednoj blizini spomenika vojvodi Petru Bojoviću. Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije opredeliće više od 50 miliona dinara za projekat energetske efikasnosti, koji podrazumeva sanaciju "nove" zgrade gradske Osnovne škole i interne sportske hale (toplotna izolacija, nova stolarija, rekonstrukcija krova i školskog bazena, zamena grejnih tela i slično). Nismo zaboravili ni obećanja data meštanima "žednih" sela božetičkog kraja te ćemo tokom naredne građevinske sezone započeti radove na izgradnji ovog vodovodnog sistema kako bi za nekoliko godina konačno rešili problem vodosnabdevanja za oko 400 domaćinstava. Zahvaljujući finansijskoj "injekciji" Ministarstva turizma u neposrednoj blizini hotela "Panorama" biće izgrađen fudbalski stadion, a procena je da će ova investicija koštati oko 35 miliona dinara", najavljuje predsednik novovaroške opštine. On obećava i da će se na proleće asfaltirati petnaestak kilometara puta po mesnim zajednicama i u gradu, kao i da će se pronaći način da se deo sredstava opredeli za popravku jedne od najprometnije opštinske saobraćajnice od Đenadića polja do Rastoka. Dugoročno se razmišlja i o investiciji mini hidroelektrane u Donjoj Bistici, ali je ona još uvek neizvesna i na "dugom štapu".

Prvi čovek grada na padinama Zlatara nije u potpunosti zadovoljan funkcionisanjem pojedinih opštinskih javnih preduzeća, posebno velikih sistema poput Komunalnog preduzeća i "Energije Zlatar". Njihov rad je, smatra, ogledalo vlasti, ali je njihovo poslovanje bremenito problemima, opterećeno dugovanjima, spornim potraživanjima i viškom zaposlenih. "Nisam, međutim, ni pobornik ideje da se pojedine delatnosti u okviru Komunalnog preduzeća transformišu u neke nove radne celine kako ne bismo došli u situaciju da od jednog gubitaša napravimo njih nekoliko", smatra Vasiljević.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vlada Republike Srbije

©2018 Netmark d.o.o.