Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.01.2018

Doček Nove 7526. uz mnoge koncerte i nastupe

Za večerašnji doček Nove godine po julijanskom kalendaru, simbolično nazvanog „Doček 7526. u Novom Sadu”, sve je spremno.

Dnevnik subota, 13. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

Programski koncept obuhvata 38 kultnih mesta širom Novog Sada, među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, kao i ugostiteljski objekti. Više od 150 izvođača najrazličitijih žanrova, za čijim koncertima vlada ogromno interesovanje, nastupiće na potpuno neočekivanim mestima, čime će ceo Novi Sad još jednom pokazati da je istinska Evropska prestonica kulture. Satnica, mapa i program Dočeka 7526. godine u organizaciji Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” dostupne su na sajtu Fondacije Novi Sad 2021” http://novisad2021.rs/.

Ulaznice za nastupe Divne Ljubojević, „Lajbaha”, sastava „Imar”, čiji će specijalni gost biti Slobodan Trkulja, zatim Kaliopi, Nikole Vranjkovića, Dušana Svilara s tamburašima i modernog cirkusa

„KabareBre” s Aleksandrom Dujinom, već su rasprodate. Vrlo ograničen broj ulaznica preostao je za koncert Zorana Predina i Matije Dedića u Sinagogi, Pola Riča iz Francuske, Lega, Klausa i „Tache” u „Fabrici”, Neconea, „Fridaz Swaga”, Janchezza, Rasheeda i „Zeah Lefta” u „Kvoteru”, a „Netiksa”, „Kodeksa” i „Senzorra” u „Firči tink tenk studiju”, kao i „Marčela&Napetog kvinteta/Mutant urban dens ansambla” u „Gerila baru” i „Disko večeri” u „Ledenoj šumi”. Karte su dostupne na prodajnim mestima mreže „Gigs tiks”. U saradnji sa „Sterijinim pozorjem”, na prodajnom mestu „Gigs tiksa” u „Pariskom magazinu”, svaki 21. kupac ulaznica za predstojeće koncerte dobiće neku od knjiga koju izdaje „Sterijino pozorje”.

Foto: Dnevnik.rs

Veliki broj programa biće besplatan za posetioce, kao što su Filharmonija mladih u Sinagogi, opera za decu „Pepeljuga” Udruženja „Visoko Ce” u Eđšegu, ali i nastupi različitih kulturno-umetničkih društva iz Zone 021 u holu Železničke stanice. Ulaz je besplatan i za nastup Sare Renar i Ane Ćurčin u Kulturnom centru Novog Sada, koncert benda „Josip A Lisac” i Dojo u klubu B-612. U Gimnaziju „Laza Kostić” dolazi Loran Prokopić s prijateljima, u Muzej Vojvodine hor „Sveti Stefan Dečanski“, a u Startit centar „Peaceful Warriors”. U „Studiju M” će biti održan i pop-rok koncert novosadskih muzičkih škola, Kulturni centar „Mladost” Futog predstaviće Anatolija Rečkina i Aleksandera Lukaševiča, a Galerija Matice srpske virtuelni vodič „Doživi umetnost” uz eksperimentalne zvuke sastava „Bloom”.

U okviru novosadskog „Dočeka 7526. godine”, posetioce u gradu očekuju različiti nastupi i u „Puberaju”, „Lazinom teletu”, baru „Kaž’te”, pivnici „Gusan”, klubu „Absolut”, pabu „Shamrock”, „Irish Puby”, kafeu „Pero”, „Oblomovu”, „Lokalu”, „Kafematu”, „The Puby”, „Operi”, „Imperiji” i „London Puby”.

Kao uvertira za 2021. godinu, kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture, Fondacija „Novi Sad 2021” počinje građenje kapaciteta dočeka Dve Nove godine. Biće to termini svečanog otvaranja i zatvaranja godine kad će Novi Sad poneti titulu EPK 2021. Predstavljena kroz razliku dva računanja vremena, kao i dva kalendara, gregorijanskog i julijanskog, dva programska koncepta dočeka Novih godina biće drugačija. Dok je Doček 2018. tokom celog dana 31. decembra održavan uglavnom na otvorenim prostorima i samo u centru grada, 13. januara Novu 7526. godinu dočekaćemo samo u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima po celom gradu. Povezuje ih most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike s popularnom kulturom. Na taj način visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom.

B. Pavković


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Nova godina Novi Sad

©2018 Netmark d.o.o.