Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.01.2018

Škola u Stepanovićevu konačno bez dugova

Nakon što im je račun više od tri godine bio u blokadi, OŠ „Aleksa Šantić” u Stepanovićevu više ne duguje komercijalnim dobavljačima i javnim komunalnim preduzećima, te sada ta ustanova ponovo funkcioniše normalno.

Dnevnik subota, 13. januar 2018.

Naime, blokada je nastala kada je školi naloženo da isplati nadoknadu jednom od profesora, a od tada su dugovi nastavili da se gomilaju. Konačno, iz gradskog buyeta izdvojeno je 7,2 miliona dinara za tu osmoletku, a izveštaj o potrošenom novcu i namirenim potraživanjima škola je dostavila krajem decembra prošle godine.

Loša situacija započela je kada se jedan od nastavnika koji je dobio otkaz obratio sudu, tvrdeći da je njegovo otpuštanje bespravno. Sud je odlučio da on bude vraćen na posao i da mu bude isplaćena nadoknada.

„Tada je bilo sporno ko isplaćuje takvu vrstu dugovanja, škola nije mogla da isplati pun iznos i došlo je do blokade računa, te naša osmoletka, praktično, nije mogla da ispunjava svoje obaveze“, objašnjava sadašnja direktorka te škole Svetlana Keleman, koja je rukovođenje preuzela u vreme kada je blokada već postojala.

U izveštaju Skupštine grada stoji da je OŠ „Aleksa Šantić” u međuvremenu podnela krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu protiv bivšeg direktora škole i šefa računovodstva zbog sumnje da su školi naneli štetu zbog propusta u radu. Sud je obavestio školu da, nakon prikupljenih obaveštenja i utvrđenog činjeničnog stanja, nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bivšeg direktora, dok je u prekršajnom postupku protiv njega presuđeno da je obavezan da plati kaznu. Škola se obratila i Pravobranilaštvu radi pokretanja postupka za nadoknadu štete protiv bivšeg direktora i šefa računovodstva, doneta je prvostepena presuda i trenutno je u toku postupak žalbi. Međutim, Svetlana Keleman naglašava da njeni prethodnici ne mogu biti krivljeni za čitavu situaciju jer nisu sva zaduženja škole nastala samo time već je reč i o sticaju loših okolnosti.

Foto: Dnevnik (F. Bakić)

„Pošto je zgrada škole izgrađena i useljena još 1940. godine, drveni prozori su bili truli i Sanitarna inspekcija nam zbog toga zabranjivala rad dok to ne saniramo, a nismo imali novca za to. Parketi su bili u lošem stanju, bilo je potrebno krečenje, a škola je pravno lice i kad je račun blokiran, drugih opcija nema. Nismo mogli ni da se javljamo na konkurse, putem kojih bismo uspeli da dobijemo bar nešto novca. Na sreću, deo smo velike opštine, Grad je našao način da reši naš problem, pa deca u Stepanovićevu sad imaju sve uslove za normalno školovanje. Atmosfera je mnogo vedrija i opuštenija, radimo projekte i đaci i zaposleni su sada vrlo raspoloženi“, objašnjava ona.

Direktorka kaže da je, nakon što je blokada ukinuta, škola uspela čak i da modernizuje određena nastavna sredstva, kao što su računari i internet. To je i deci i nastavnicma bilo preko potrebno jer do pre dve godine, kao kaže naša sagovornica, nisu imali ništa osim zelenih tabli i kreda.

D. Ristić


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.