Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.01.2018

Zaplena na aerodromu „Nikola Tesla”

Carinski službenici su na aerodromu „Nikola Tesla” zaplenili osam skupocenih satova optočenih rubinima, čija je vrednost procenjena na preko 300.000 dolara, saopštila je juče Uprava carina.

Dnevnik subota, 13. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

Prekršaj je otkriven 11. januara oko 22.30 časova, kada je u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave za kontrolu, zaustavljen 23-godišnji Beograđanin koji je letom iz Amerike, preko Ciriha i Beča, stigao u Beograd.

Iako je rekao da nema ništa da prijavi, carinik ga je ipak uputio na rentgensku kontrolu prtljaga. Analizom slike uočeno je da u većem koferu, pored garderobe i kutije sa gril tosterom, ima i ručnih satova. Carinici su tada od putnika tražili da otvori kofer kako bi utvrdili o čemu se tačno radi.

Pošto je odbijao da sarađuje i odgovara na bilo kakva pitanja, radi asistencije su pozvane kolege iz policije, nakon čega je mladić otključao kofer. Detaljnim pregledom prtljaga, satovi uočeni na rentgenu nisu pronađeni, te je zbog toga samo kutija sa gril tosterom ponovo vraćena na skener. Zahvaljujući slici sa skenera jasno se videlo da su satovi zapravo sakriveni u unutrašnjosti stranica gril tostera.

Demontažom tog kućnog aparata carinici su pronašli osam ručnih satova „A. Lange & Sohne„ ukrašenih sa ukupno 374 rubina na kojima su bile etikete s nazivom modela i cenom u rasponu od 35.000 do 91.000 američkih dolara. Svaki sat je bio umotan u tanku platnenu krpu i prekriven folijom.

„Carinici se na ovom graničnom prelazu često susreću s pokušajima krijumčarenja luksuznih satova i nakita koje putnici pokušavaju da sakriju u ručni prtljag. U prilog tome govore i podaci da smo za poslednje tri godine otkrili i zaplenili 20 skupocenih satova čija ukupna vrednost dostiže sumu od gotovo pola miliona dolara“, izjavila je šefica carinske ispostave na aerodromu Branka Popović.

Ona je dodala da je mladić koji je uhvaćen u krijumčarenju naivno pomislio da skener neće detektovati satove prethodno uvijene u foliju, što je potpuna zabluda, jer zraci tog uređaja prodiru i kroz 30 centimetara debeo čelik.

D. N.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.