Arhiva » Vesti » Dojče vele 13.01.2018

Čaj za opuštanje odnosa Berlina i Ankare

Sve je više znakova poboljšanja duboko zamrznutih odnosa Berlina i Ankare – toliko da se čak već pominju i uzajamne posete Erdogana Nemačkoj, odnosno Merkelove Turskoj.

Dojče vele subota, 13. januar 2018.

„Veoma poštujem Frau Merkel. U proteklih pet-šest godina ona je bila jedini pravi vođa u Evropi." To je nemačkim novinarima rekao turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u sredu uveče (10.1.) u Antaliji. Zar nisu Nemačka i Turska veći deo godine provele u neslaganju i sporu? Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan Nemačku je više puta optuživao da primenjuje „nacističke metode". Istovremeno, Nemci su otvoreno kritikovali put Turske u autokratiju, kršenja ljudskih prava i hapšenja novinara.

Održati dijalog!

A sada sasvim druga priča: ako u Nemačkoj bude formirana vlada sa Angelom Merkel na čelu, Erdogan će kancelarku da pozove da dođe u Tursku, naglasio je turski ministar. I dodao da bi i Erdogan mogao da dođe u Nemačku. Turski predsednik je više puta vodio telefonske razgovore sa Merkelovom, ali i sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom. „Trebalo bi da održimo dijalog", rekao je Čavušoglu.

Merkel i Erdogan u Ankari, 2.02.2017.

Angela Merkel je, inače, poslednji put posetila Tursku pre godinu dana, pred održavanje referenduma o ustavnoj reformi koji je Erdoganu dao široka ovlaštenja, a što je u EU izazvalo velike kritike. Merkelova je tada insistirala na ljudskim pravima u Turskoj, rekavši: „Opozicija je sastavni deo svakog demokratskog društva." Susret Merkelove i Erdogana na samitu G20 u Hamburgu prošlog leta prošao je u ledenoj atmosferi.

Ishod referenduma održanog u aprilu 2017, kao i činjenica da članovi turske vlade agituju za Erdogana među više od miliona Turaka sa pravom glasa u Nemačkoj, pomutilo je tursko-nemačke odnose. Sa nemačkog stanovišta, pogoršavanju odnosa posebno su doprinela proizvoljna hapšenja nemačkih ili nemačko-turskih novinara, recimo Petera Štojdnera ili Deniza Judžela. Peter Štojdner koji je uhapšen u julu, pušten je iznenada u oktobru, nakon što su se za njega založili, kako bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, tako i šef kancelarije Angele Merkel – Peter Altmajer u tajnim posetama Turskoj. I novinarka i prevoditeljka Mešale Tolu, uhapšena u aprilu, puštena je uz kauciju na slobodu, neposredno pre Božića. Ona međutim ne sme da napusti Tursku.

Spretna diplomatija i ekonomski pritisak

Nemačku optužbu da se Judžel iz političkih razloga drži u zatvoru, Čavočoglu je ponovo odbacio: „Garantujem vam da Deniz Judžel nije politički motivisan slučaj. Šta meni donosi to što ga držim u zatvoru? Šta ću dobiti zauzvrat? Ništa! To samo truje naše odnose. Da li mi se to dopada? Ne. Ali ja ne mogu da se mešam u posao pravosuđa", tvrdi Čavošoglu. Ali upravo to je ono u šta sumnjaju eksperti, kao i zvaničnici na nemačkoj strani. Čak i visokorangirani političari poput nemačkog ministra spoljnih Zigmara Gabrijela smatraju da je Judžel talac turskog predsednika Erdogana.

Gabriel ugošćava Čavašoglu, 6.01.2018.

I upravo je Zigmar Gabrijel proteklog vikenda primio Čavošoglua u svojoj kući u Goslaru, ponudivši mu čaj. Javna je tajna da spretna diplomatija i ekonomski pritisak mogu da pomognu kako bi se postigao napredak u sporu na relaciji Berlin-Ankara. Gabrijel je ponovo upozorio nemačke građane da ne putuju u Tursku. On je takođe nedavno ukazao i na mogućnost saradnje kada je reč o naoružavanju u okviru partnerstva u NATO – Nemačka je krajnje uzdržana, sve dok se Judžel ne pusti iz zatvora. Sve u svemu: u nemačko-turskim odnosima nešto se pokreće. Ipak, šta to znači za Deniza Judžela?

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android


Objavljeno na sajtu dw.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Erdogan Nemačka Turska Berlin

©2018 Netmark d.o.o.