Arhiva » Vesti » Dojče vele 13.01.2018

Samo je trebalo da se dogovore

Naravno da CDU,CSU i SPD mogu da sarađuju. Ali, oni to zapravo ne žele. Zato je sve tako teško. Odlučujuću je ulogu u postizanju dogovora odigrao je Frank Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke, smatra Kristof Štrak.

Dojče vele subota, 13. januar 2018.

Samo je trebalo da se dogovore, i dogovorili su se. CDU, SPD i CSU žele da započnu koalicionee pregovore – ako za nedelju dana to „blagoslovi" i stranački kongres SPD. Posle četiri dana sa signalima „dobrog raspoloženja", pregovaračima u Berlinu je bio potreban još jedan pregovarački maraton od 23 sata – to se do sada još nikada nije dogodilo u Nemačkoj tokom formiranja savezne vlade.

I eto, sad je na stolu paket mera. Deluje doduše više kao predlog koalicionog ugovora nego kao sporazum o mogućim načelima zajedničkog vladinog programa – o kojima tek treba popričati. „Želimo da obnovimo zajedništvo", kaže šef SPD Šulc. I kancelarka Merkel je sporazum označila kao pretpostavku da „mi u Nemačkoj možemo dobro da živimo i za deset ili petnaest godina".

Sve stranke su morale napraviti ustupke

Dokument na 28 stranica je znatno opsežniji nego što se to očekivalo. Vidi se jasno gde je koja stranka morala napraviti određene ustupke. Ima delimično i iznenađenja: „Evropa" – što je važan signal – više nije tema negde na kraju dokumenta, već je to njegov početak. Na prve tri stranice se temeljno obrađuje „evropski novi početak". Spoljna politika je pri kraju, ali ipak se i u tom području konačno isključuje mogućnost izvoza naoružanja u zemlje koje učestvuju u konfliktu u Jemenu.

Što se tiče novog početka na domaćem planu tu je „pakt za pravnu državu", „za pravosuđe". Ipak ne bi trebalo biti povećanja poreza (što je hteo SPD). Zato će obvezno zdravstveno osiguranje (oko čega se već godinama svađa) ubuduće ponovo podjednakim iznosima finansirati zaposleni i poslodavci. I uvodi se „solidarna penzija" (dodatna pomoć ljudima čija je penzija premala, nap. red.), a „doprinos za solidarnost" (pomoć u obnovi istoka zemlje, nap. red.) bi postupno trebalo smanjiti i na kraju ukinuti. Upadljiv je kompromis po pitanju izbeglica – u kojem nema puno manevarskog prostora. „Azil" se tako tretira u okviru teme „doseljavanje". A spajanje porodica izbeglica je načelno predviđeno, jednoga dana, ali takođe u vrlo tesnim okvirima.

Predsednik nikad nije vio važniji

Uloga saveznog predsednika bila je značajna u procesu „sondiranja", sve do samog kraja poslednjeg, petog dana pregovora. Dogovor je rezultat pritiska koji je šef države izvršio ovim u ozbiljnim političkim vremenima. To jača ulogu njegove funkcije, koja se često tretira kao politički nevažna. Ali Frank-Valter Štajnmajer je ove sedmice iskoristio dva novogodišnja prijema kako bi pregovaračima poslao poruke: „Svi su pogledi upereni prema strankama i njihovim čelnicima", i „Svi se pitaju kako će stvari ići dalje i kako bi trebalo dalje da idu – i to s pravom." U tim trenucima predsednikove reči su pažljivo slušali i Angela Merkel i puno članova njenog kabineta, ali i Martin Šulc.

Štajnmajer je potom pred diplomatskim korom nastavio: CDU, CSU i SPD nisu dužni da samo vode računa o svojim strankama i svojoj političkoj budućnosti, već imaju i veliku odgovornost za Evropu i međunarodnu politiku. „Ko se bori za preuzimanje političke odgovornosti, taj ne sme da beži od nje", ponovio je Štajnmajer i to je značilo: imamo Bundestag, dogovorite se oko vlade!

Ima još prepreka koje treba savladati

Kristof Štrak

Noć u Berlinu rezultirala je ipak samo novim napretkom na putu formiranja koalicije. Ako se formiranje vlade shvati kao trka sa preponama, onda je ovo bila samo jedna mala prepona – s obzirom na ona koju se očekuje na kongresu SPD 21. januara u Bonu. A nakon što se i ona savlada, onda tek počinju formalni koalicioni pregovori.

Skoro četiri meseca od saveznih izbora, Nemačkoj je potreban novi početak, signal. Već više od 100 dana mnogi ljudi čekaju na to. Dogovor postignut u petak je prvi signal – u mnogim detaljima i iznenađujući. Eto, samo je trebalo da se dogovore.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android


Objavljeno na sajtu dw.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.