Arhiva » Vesti » Insajder 13.01.2018

Antivladini protesti u Austriji

Najmanje 20.000 ljudi učestvovalo je danas u Beču u protestu protiv desničarske vladajuće koalicije koju kritikuju zbog stavova o imigraciji i socijalnim programima.

Insajder subota, 13. januar 2018.

Pod parolom "Odbor za doček Nove godine", demonstranti su se uputili ka ministarstvima. Na proteste su pozvale levičarske organizacije i antirasistički pokreti.

U vladi formiranoj sredinom decembra, koju predvodi konzervativac Sebastijan Kurc, šest ključnih ministarskih mesta drže ekstremni desničari iz Slobodarske partije (FPO), čiji je lider Hajnc-Kristijan Štrahe vicekancelar.

Brojni slogani pozivali su se na istoriju zemlje, 80 godina posle Anšlusa, kada je u martu 1938. nacistička Nemačka anektirala Austriju.

Jedan transparent je poručivao "Molim vas, nemojte više", dok je na obližnjoj poruci pisalo da bi "oni koji trpe Kurca i Štrahea aplaudirali 1938".

Demonstrantkinja Ana (23) kaže da protestuje protiv "vlade koja želi da podeli društvo, demonizuje manjine, umanji ženska prava i uruši solidarnost".

Ovo je druga koalicija konzervativne Narodne partije (OVP) i FPO. Prethodni savez, početkom 2000-tih, izazvao je međunarodnu osudu i evropske sankcije a na protestu je učestvovao i do 250.000 ljudi.

Ovoga puta su OVP i FPO zajedno osvojili skoro 60 odsto glasova na izborima, posle decenije vlade centrističke koalicije desnice i socijal-demokrata.

Izor: Beta-AFP


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Nova godina Austrija Beč

©2018 Netmark d.o.o.