Arhiva » Vesti » Politika 13.01.2018

Američki pop art

Politika subota, 13. januar 2018.  |  A. Kurteš

U Kući legata predstavljena je izložba „Američki pop art” sa grafikama Endija Vorhola, Roja Lihtenštajna, Roberta Raušenberga, Džona Čemberlena, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana. Prikazano je više od stotinu originalnih radova različitih tehnika koji su u vlasništvu galerije „Visconti Fine Art”, osnovane u Milanu 1973. sa predstavništvom u Ljubljani.

Postavku je otvorio Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu. On je podsetio da su pedesete i šezdesete godine prošlog veka u Americi bile period velikih promena, tehnološkog, demografskog i industrijskog buma. Prema njegovoj oceni, industrijski proizvodi su došli do svakog čoveka. Kuće su postale jeftinije, veće i dostupnije svima, i to sa televizorom, pa je i kultura ušla u svako domaćinstvo.

– Tako su ovi umetnici, čija dela vidimo na izložbi, proizvod tog konzumerizma, kao što sam ja proizvod bebi buma – kazao je ambasador.

Umetnici čija su dela prikazana stvarali su nezavisno jedan od drugog, ali su potekli iz sličnih životnih uslova.

Tako dizajner Roj Lihtenštajn voli da stvara svoje slike kao da su stripovi, a Džejms Rozenkvist, koji je radio na reklamama i bilbordima, slika slobodnim stilom pomalo političke poruke protiv Vijetnamskog rata. Tom Veselman, ilustrator i crtač stripova, u slikama ženskih aktova ogromnih formata jarkih boja ruši seksualne tabue.

Džon Čemberlen je pravio skulpture od automobilskog otpada, Endi Vorhol, koji je crtao reklame za cipele, prvi je naslikao uveličane, najprostije predmete iz svog okruženja i portrete američkih javnih ličnosti, u serijama, slično isečcima sa filmske trake.

Izložba je priređena uz pomoć Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad, organizatori su Alina Mara Vujić i Mihajlo Nestorović a dela su u vlasništvu Lazara Vujića i Žive Škodlar Vujić.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Komentari

Ključne reči

Ljubljana

©2018 Netmark d.o.o.