Arhiva » Vesti » Politika 13.01.2018

Čovek koji je osvetlio Srbiju

Politika subota, 13. januar 2018.  |  Aleksandra Kurteš

Dokumentarna izložba „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju” predstavljena je u Istorijskom muzeju Srbije. Postavka je multimedijalni muzejski projekat nastao povodom ovogodišnjeg obeležavanja 160 godina od rođenja velikog naučnika. Posetiocima je premijerno prikazana zaostavština našeg slavnog fizičara, astronoma i rektora Beogradskog univerziteta, koja se nalazi u ovom muzejskom zdanju na Trgu Nikole Pašića.

Postavka obuhvata muzealije prikupljene tokom više decenija. To su lični predmeti Stanojevića, njegove fotografije ljudi, predela, gradova, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu. Pažnju privlači i rekonstruisani radni Đorđev kabinet gde će publika moći da oseti atmosferu u kojoj je naučnik stvarao i da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji sa Teslom i vidi prepisku sa kraljicom Natalijom Obrenović.

Atrakcija su specijalno kreirane svetlosne projekcije i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način približavaju Stanojevićev rad. Stanojević je svoj život i rad posvetio popularizaciji nauke i stavljanju njenih dostignuća u korist srpskog naroda. On je bio pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, dobrotvor i zadužbinar, autor prvih naučnih radova iz astrofizike, ali i naše najstarije sačuvane fotografije u boji „Ciganče sa violinom”.

Zahvaljujući zalaganju ovog naučnika, Beograd je 1893. godine dobio termoelektranu, samo 12 godina posle prve u svetu. Tako je srpska prestonica među prvima imala električne tramvaje i osvetljenje. Zaslužan je i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile Teslin polifazni sistem na Đetinji, Vučjanki i drugim rekama, a mnoge su i danas u upotrebi. On se bavio i zamrzavanjem hrane u vreme Carinskog rata sa Austrijom.

O značaju izložbe govorili su autorka postavke Štefica Radmanović, direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. On je rekao da ovaj muzej obavlja značajan posao i da su preduzete aktivnosti kako bi ovo kulturno zdanje dobilo adekvatniji prostor i pomenuo kao jednu od potencijalnih zgrada sadašnju Glavnu železničku stanicu i želju da se taj kompleks pretvori u muzej.

Ocenjujući izložbu, ministar je rekao da ona osvetljava zaboravljenu ličnost srpske nauke i kulture i podsetio da su u drugoj polovini 19. veka malom Srbijom hodali veliki ljudi. Vukosavljević je istakao da je Stanojević u vreme najvećeg procvata fizike i otkrivanja mnogih tajni prirode, vreme velikog podvižništva u nauci, bio jedan od onih koji su bili svesni potrebe ukupnog razvoja zemlje i svojim delom doprinosili tome.

Postavka je otvorena do septembra i tokom trajanja za posetioce će biti organizovan kviz. Pobednici će kao nagradu dobiti lični fotografski portret urađen na staklenoj ploči u tehnici mokrog kolodijumskog procesa. Stručna vođenja su sredom u 17 časova.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.