Arhiva » Vesti » RTV 13.01.2018

Kasni isplata subvencija stočarima

NOVI SAD - Posledice prošlogodišnje suše među prvima su osetili farmeri. Naime, ono sa čime se trenutno suočavaju jeste nedostatak i poskupljenje stočne hrane, za čiju nabavku stočari nemaju novca. Iz Uprave za agrarna plaćanja kažu da farmeri na isplatu većine zaostalih subvencija mogu da računaju do kraja marta.

RTV subota, 13. januar 2018.  |  RTV (Marija Jovanović)
RTV: Kasni isplata subvencija stočarima

Milan Rainović se kozarstvom bavi gotovo 20 godina. Na farmi ima više od 400 grla rase alpina. Smatra da državne agrarne mere i propisi omogućavaju odlične uslove za stočare, posebno za kozarstvo. Međutim, problem je prošlogodišnje kašnjenje subvencija.

"Odlagali su sve to za jesen, pa će stići subvencije, pa će nabaviti, toga nije bilo po prvi put, otkako se daju subvencije, mi nismo za prošlu godinu subvencije za kvalitetna priplodna grla dobili", rekao je Rainović.

Direktor Uprave za agrarna plaćanja, Žarko Radat, objašnjava da se za kvalitetna priplodna grla (koze, ali i ovce i svinje) uvek duže čeka za subvencije. Do sada je isplaćeno 95 odsto zahteva.

"Mi ćemo se truditi da većinu tih zahteva isplatimo do kraja marta meseca", dodao je on.

Sve je veće interesovanje poljoprivrednika za bavljenje kozarstvom i ovčarstvom, međutim, da bismo bili konkuretni na tržištu, broj grla u Srbiji treba povećati bar pet puta, kažu stručnjaci, jer imamo velika, otvorena tržišta.

"Pa to je neka naša perspektiva i mislim kada bismo iskoristili tu šansu, ne bi bilo nezaposlenih. Sama ta brojka koju ja navodim od šest miliona zapošljava 70.000 ljudi", rekao je Zoran Novaković, iz PSSNS.

Ako bi do toga došlo, promenila bi se i demografska slika vojvođanskog sela, a i bila bi iskorišćena sva mesta za ispašu koja su sada pusta.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad Alpina Farma

©2018 Netmark d.o.o.