Arhiva » Vesti » RTV 13.01.2018

Novo trovanje životinja u Svilojevu

SVILOJEVO - Nakon intenzivne pretrage terena oko sela Svilojevo kod Apatina u četvrtak 11. januara otkriven je novi pomor životinja, rezultat sistematskog trovanja koje se u ovom kraju redovno beleži godinama unazad.

RTV subota, 13. januar 2018.  |  RTV
RTV: Novo trovanje životinja u Svilojevu

U pomoć zaštitarima ptica iz Srbije došle su kolege iz Mađarske sa timom specijalno obučenih pasa tragača. Psi Falko i Karlo pridružili su se predstavnicima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i JP „Vojvodinašume" u detaljnoj pretrazi terena. Za svega nekoliko sati potrage kroz njive, pašnjake i nepristupačno rastinje pronađeno je 16 leševa otrovanih životinja.

"Malo je reći da smo šokirani prizorom. Okolina Svilojeva nažalost je naširoko poznato žarište stradanja životinja od trovanja, pa smo tako i ovaj put zabeležili ogromnu štetu nanesenu prirodi. Među stradalim životinjama su opet strogo zaštićene vrste, pored mladog orla krstaša od pre nekoliko dana. Danas smo pronašli i pet jedinki mišara, dve svrake, osam šakala, jednu lisicu i jednog psa. Na osam loacija pored sela pronađene su životinjske iznutrice i leševi kokoški koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Opravdano se strahuje da leševa ima još i da su do sada pronađeni leševi samo deo ogromnog i užasnog trovačkog pohoda koji se godinama dešava oko ovog malog sela u zapadnoj Bačkoj. Inače je trovanje prepoznato kao glavna pretnja opstanku orla krstaša, i drugih ugroženih grabljivica koje redovno stradaju od otrova namenjenih vrstama koje ljudi smatraju štetočinama.

"Naša organizacija vodi projekat za zaštitu orla krstaša PannonEagle, te smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da dođemo u Svilojevo nakon što je tamo otkrivena otrovana ženka krstaša. Falko i Karlo su u ovakvim slučajevima potrebni kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih životinja na lokalitetu. U Mađarskoj je čak i zakonski omogućen pretres objekata bez naloga na osnovu sumnje usled sumnje na posedovanje otrova kada ovi psi na to upućuju", izjavio je Deak Gabor iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode (MME – BirdLife Hungary).

Od početka decembra 2016. zabeleženo je čak sedam slučajeva trovanja divljih životinja širom Srbije. Stručnjaci upozoravaju da nerešavanje ovih slučajeva i nekažnjavanje počinilaca predstavlja ogroman problem za stanje životne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovništva.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.