Arhiva » Vesti » Blic 14.01.2018

Češki predsednik spreman na debatu s protivkandidatom

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da je spreman na debatu sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsednikom Češke akademije nauka, pre drugog kruga predsedničkih izbora, koji se održavaju za dve nedelje u toj zemlji.

Blic nedelja, 14. januar 2018.  |  Tanjug

Zeman nije učestvovao ni u kakvim javnim debatama pre prvog kruga glasanja, na kojem je osvojio najviše glasova, ali ne i većinu koja mu je potrebna kako bi izbegao drugi krug.

Zeman i Drahoš ušli su u drugi krug izbora, koji su zakazani za 26. i 27. januar pošto nijedan od devet predsedničkih kandidata nije osvojio većinu glasova u prvom krugu, prenosi AP.

Zeman nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, pa će za dve nedelje odmeriti snage sa Drahošom.

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih biračkih mesta pokazuju da je Zeman osvojio 40 odsto glasova, a Drahoš 26 odsto, prenosi AP.

Drahoš (68) se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju "prve brzine".

Rojters ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.

On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu kada je reč o tome ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Zeman mora u drugi krug predsedničkih izbora

Danas nedelja, 14. januar 2018.

©2018 Netmark d.o.o.