Arhiva » Vesti » Dnevnik 14.01.2018

Bačka Topola uvela nove mere populacione plitike

BAČKA TOPOLA: Na Javni poziv Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku (MDPP), odazvalo se 88 opština širom Srbije, sa 90 predloga projekata od kojih je samo 15 opština dobilo novac.

Dnevnik nedelja, 14. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

Među njima je i Opština Bačka Topola koja je u pilot projektu aplicirala na javni poziv Kabineta za demografiju i populacionu politiku, povezanih u šest celina, koje je Kabinet finansirao i sufinansirao kroz četiri populacione mere, a koje su detektovane u Opštini Bačka Topola kao ključne tačke u kojima je momenat različitih vidova podrške potreban, što deci predškolskog uzrasta, adolescentima, trudnicama, porodici sa decom, tako i sveukupnom društvu lokalne zajednice.

Članica veća za privredu i turizam Opštine Bačka Topola Helena Mesaroš, koja je ujedno i koordinator, odnosno zadužena za demografiju i socijalnu politiku Opštine Bačka Topola kaže da je ukupan iznos odobrenih sredstava blizu pet miliona dinara, dok je učešće lokalne samouprave 884 hiljade dinara, što je 15,5 odsto od ukupnih sredstava.

„U okviru mera ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta i aktiviranje lokalne samouprave opredelili smo roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete u porodici u iznosu od 2,5 miliona dinara, kao i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima i praćenje ranog razvoja dece i angažovanje defektologa u PU “Bambi” u iznosu od 600 hiljada dinara“, kazala je Mesaroš.

„U okviru mere populacione edukacije određena je podrška trudnicama kroz finansiranje prenatalnog skrininga u prvom trimestru trudnoće u iznosu od 900 hiljada dinara, dok je za školu za trudnice opredeljeno 1,2 miliona dinara, kao i opremanje predporođajne sale, porođaj kao kod kuće, u kadi u iznosu od 300 hiljada dinara. U sklopu mera promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata pokretanje i opremanje savetovališta za mlade izdvojeno je 200 hiljada dinara“, navela je Helena Mesaroš.

Da bi lokalne samouprave uopšte i mogle aplicirati na Javni poziv Kabineta MDPP, morali su da zadovolje dva kriterijuma, i to da opština mora imati imenovano lice zaduženo za demografiju i sprovođenjenje populacione politike, što je u slučaju Opštine Bačka Topola Helena Mesaroš, a drugi uslov je bio da u lokalnom buyetu već postoje predviđen novac za podršku porodicama sa decom koja spadaju u mere populacione politike.

M. Sć.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Bačka Topola Bačka

©2019 Netmark d.o.o.