Arhiva » Vesti » Politika 14.01.2018

Nemice retko prijavljuju napasnike

Mnoge osobe ne usuđuju da prijave seksualno zlostavljanje jer se plaše posledica ili misle da to nema svrhe

Politika nedelja, 14. januar 2018.  |  Nenad Radičević

Od našeg dopisnika

​Frankfurt, Hajdelberg – Talas prijava za seksualno zlostavljanje u Holivudu, započet javnim istupom žena koje su optužile moćnog filmskog producenta Harvija Vajnstina za seksualno i fizičko maltretiranje, izazvao je i u Nemačkoj debatu o tome koliko je zapravo ova vrsta zlostavljanja obavijena velom straha i ćutnje žrtava i okoline. I, dok pojedini nemački komentatori ukazuju da u Americi sledi kraj „Vajnstinove ere” u kojoj su moćni muškarci nekažnjeno maltretirali žene, sve je više onih koji se pitaju da li se takav kraj nazire i u Nemačkoj.

Premda su obe velike nemačke filmske profesionalne organizacije istakle da u Nemačkoj nema sličnih primera, sve više žena u nemačkoj filmskoj industriji govori o manje ili više moćnim nemačkim verzijama Vajnstina. Među prvim osobama koje su o tome progovorile javno jeste poznata glumica Nina Brandhof, rekavši za magazin „Špigl” da joj je jedan reditelj jednom prilikom obećao ulogu uz reči: „Voleo bih sada da iz dekoltea izvadim tvoje grudi i igram se njima.”

Četiri meseca zatvora zbog pipkanja tuđe zadnjice

Frankfurt – Posle masovnih seksualnih i pljačkaških napada na dočeku 2016. godine kod Kelnske katedrale, Nemačka je krajem prošle godine pooštrila deo svog krivičnog zakonika koji se odnosi na seksualno uznemiravanje. Sredinom maja ove godine osuđen je i prvi počinilac po ovom pooštrenom zakonu, a u pitanju je bio jedan dvadesetsedmogodišnji Libijac koji je osuđen na četiri meseca zatvora jer jednu tridesetčetvorogodišnju ženu na ulici tri puta protiv njene volje uhvatio za zadnjicu. Sudija Dirk Kertle, koji je propisao kaznu, rekao je tada da je „kazna zaista prekomerna, ali su tako zakonodavci želeli”, dodajući ipak da je osuđenom neophodna ova vrsta „upozorenja” jer je u Nemačkoj samo godinu dana a već je dobijao kazne i za druge prekršaje.

„Počinioci takođe imaju toliku moć jer profitiraju od ćutanja žrtava i njihove sramote”, rekla je četrdesetdvogodišnja glumica, dodajući kako je na početku karijere „radila sve što joj se kaže”.

Ona dodaje kako tada nije imala snage da se brani kada ju je, na primer, jedan fotograf ubeđivao da skine majicu u toku snimanja. Prizor ga je očigledno uzbudio, a glumica je istrčala iz studija kada je primetila vlažnu fleku na njegovim svetlim pantalonama. Kasnije ga je zvala i zahtevala da dobije te fotografije, na šta se on saglasio i pozvao je u studio da joj da negative. Kako kaže, tada je iskoristio njen strah.

„Naterao me je na seksualni čin i ucenjivao da mu dam novac za fotografije”, rekla je Brandhofova, koja je tek pre godinu dana prvi put o ovome javno govorila, ali fotograf ne može biti gonjen jer se slučaj smatra sudski zastareo.

Glumica, međutim, ističe da to nije bio usamljeni slučaj te da su je seksualno zlostavljali, kako reditelji, tako i kolege glumci. Ona je, pak, jedina glumica koja je bila spremna da pod svojim imenom i prezimenom progovori o ovoj temi, iako „Špigl” tvrdi da je kontaktirao i sa ostalim glumcima i glumicama ali da su oni bili spremni da razgovaraju samo bez pominjanja njihovog identiteta.

U znak podrške Brandhofovoj progovorile su javno pojedine žene van filmske industrije, dok je kampanja protiv zlostavljanja, kakva trenutno postoji u SAD, Francuskoj i Švedskoj gde su održane i demonstracije na ulicama, neuporedivo skromnija u Nemačkoj. Prema rečima psihološkinje i profesorke na Vojnom univerzitetu u Minhenu Sonje Sakman, teško je porediti Nemačku sa pomenutim zemljama.

„U ovim zemljama je mnogo ranije počela rasprave o jednakim šansama i više žena koje rade”, ističe ona za lokalne medija, dodajući da postoje i kulturološke razlike, jer ono šta se podrazumeva pod seksualnim uznemiravanje razlikuje se od zemlje do zemlje.

Na to ukazuju i rezultati nedavnog istraživanja agencije „Jugov” gde se vidi da Nemci i Danci znatno manje od Britanaca, Finaca i Francuza sagledavaju pojedine rizične poteze kao seksualno uznemiravanje. Kako prenosi dnevnik „Velt”, najveće razlike su uočene u pogledu toga da li je seksualno uznemiravanje kada muškarci gledaju u ženske grudi, kao i kada ženama pričaju viceve sa seksualnom konotacijom.

Gledanje u ženske grudi je sporno samo za 29 odsto ispitanika u Nemačkoj (36 odsto žena, a 22 odsto muškaraca) i tek 26 odsto u Danskoj. Nasuprot tome, to se dominantno smatra seksualnim uznemiravanjem u Francuskoj (51 odsto), Velikoj Britaniji (50 odsto) i Finskoj (47 odsto). „Masne” viceve smatra seksualnim uznemiravanjem tek 17 odsto Danaca i 35 odsto Nemaca, a daleko više Britanaca (69 odsto), Finaca (67 odsto) i Francuza (52 odsto).

Uprkos ovim rezultatima, kulturološke razlike praktično ne postoje kada su Danci, Nemci, Britanci, Šveđani, Norvežani Finci i Francuzi upitani o tome da li je seksualno uznemiravanje kada muškarac traži ženi da joj fotografiše ispod suknje, kada je dodiruje za genitalije ili zadnjicu ili od nje traži seksualne usluge. Za svih sedam nacija je to bez pogovora uznemiravanje, kao i što su ubedljivo saglasni da to nije kada muškarac pozove ženu na izađu na sastanak.

Nemačka, inače, beleži izuzetno mali broj prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja na poslu, budući da je, kako prenosi minhenski dnevni list „Zidojče cajtung”, nemačkoj Saveznoj službi protiv diskriminacije za 11 godina koliko postoji prijavljeno samo 400 ovih slučajeva.

To pak ne ukazuje na to da ova vrsta zlostavljanja nije toliko raširena, budući da je u oktobru agencija „Jugov” objavila rezultate istraživanja u Nemačkoj, koja ukazuju da je 43 odsto ispitanih žena i 12 odsto muškaraca iskusilo najmanje jednom seksualno uznemiravanje. Više od polovine (60 odsto) napada počinile su kolege na poslu, a najčešći vid zlostavljanja su neprikladno dodirivanje (28 odsto) i sugestivne primedbe (24 odsto).

„Seksualno zlostavljanje se uobičajeno događa tamo gde postoji razlike u moći. Često su to muškarci koji su na šefovskim pozicijama i zavisne žene koje su zapravo zlostavljane”, rekla je Sakmanova, dodajući da bi ovu debatu „definitivno” promenilo to da je situacija drugačija, to jest da je više žena nego muškaraca na menadžerskim pozicijama.

Ipak, ima i žena koje seksualno zlostavljaju muškarce pa tako jedan tridesetsedmogodišnji glumac za „Špigl” ističe da zna jednu direktorku zaduženu za audicije koja uloge daje mladim glumcima ukoliko se u njenom društvu pojavljuju na zabavama.

Prema rečima šefice Savezne službe protiv diskriminacije Kristine Liders, mnoge osobe se ne usuđuju da prijave zlostavljanje jer se plaše posledica ili misle da nema svrhe govoriti o tome. Sudeći prema tome koliko malo je prijavljenih zlostavljanja, Nemačka i dalje delom živi u Vajnstinovoj eri, budući da u poređenju sa SAD i Švedskom žrtve i dalje zaziru od direktnog imenovanja nasilnika.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Frankfurt Nemačka

©2018 Netmark d.o.o.