Arhiva » Vesti » RTV 14.01.2018

Posledice ukidanja internet neutralnosti

NOVI SAD - Princip po kome se sve informacije i sadržaj na internet mreži tretiraju jednako, Net neutrality, je 14. decembra 2017. odlukom komisije za komunikaciju SAD (FCC) ukinut.

RTV nedelja, 14. januar 2018.  |  RTV (Željko Injac)
RTV: Posledice ukidanja internet neutralnosti

Američka javnost koja je obično polarizovana između republikanaca i demokrata u ovom slučaju je gotovo bila jedinstvena. 80 odsto Amerikanaca se zalaže za opstanak internet neutralnosti. Ipak, Trampova administracija se nije previše obazirala na glas javnosti i regulisala je internet tržište tako da bude u interesu velikih korporacija, ukidanjem internet neutralnosti.

Jednaka prava za sve na internetu su prestala da važe, barem u Americi.

Vodeći američki internet provajderi su tako dobili odrešene ruke da u skladu sa svojim, a verovatno i državnim interesima, usporavaju, ograničavaju i blokiraju internet onome kome to žele. Fama i strah od "zlih ruskih hakera" je tako poslužio svojoj svrsi – većoj komercijalizaciji i većem monopolu američkog interneta.

Ukidanje internet neutralnosti prosto znači da će provajderi neravnopravno regulisati internet saobraćaj. Naravno u interesu većih i jačih. Mogućnost pojave nekog novog Cukerberga i Fejsbuka, nakon ukidanja internet neutralnosti je svedena na minimum. Start ap, inovatori i male internet firme, će praktično ovim novim regulacijama američkog interneta biti ugušeni.

Ukidanjem internet neutralnosti, internet provajderi će moći da prodaju određene delove interneta po određenim cenama i da određene blokiraju sadržaje. Poput današnjih kablovskih operatera, internet provajderi će birati i prodavati internet paket koji ćete moći koristiti. Sve što ne bude uključeno u taj paket, prosto vam neće biti dostupno.

To bi otprilike moglo da izgleda ovako:

Nasuprot ovom američkom ograničavanju internet neutralnosti, Evropska unija je u Ženevi donela odluku da će internet u EU ostati transparentan i neutralan. Internet budućnosti biće inkluzivan, transparentan i kredibilan, stoji u deklaraciji koju su potpisali evropska komesarka Marija Gabrijel i članovi Evropskog parlamenta.

Jasno je da besplatan sadržaj, koji budu nudili evropski i drugi provajderi u svetu koji ne prihvate američka pravila igre, će biti ozbiljna konkurencija američkim provajderima. Treba imati u vidu da su najveće internet kompanije upravo američke.

Politika izolacionizma, koju je Tramp dugo najavljivao bi mogla započeti baš ovim novim regulacijama interneta.

U svakom slučaju, dve suprotne odluke EU i Amerike, će polarizovati internet na "američki" i "slobodan", odnosno internet po američkom ili evropskom modelu, a sva dalja dešavanja oko interneta će se bazirati na te dve odluke. Kako će to na kraju izgledati, i ko će odneti prevagu, ostaje da se vidi.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad Internet

©2018 Netmark d.o.o.