Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 18.01.2018

Protiv još jedne crkve u Splitu

Slobodna Evropa 18.01.2018
Struka i dio javnosti u Splitu usprotivili su se izgradnji katoličke crkve u dijelu grada Split 3. U oporbenoj lokalnoj stranci „Pametno“ upozoravaju da je unazad dvadesetak godina u Splitu izgrađeno 13 crkava i svega jedna osnovna škola, pa da… »

Crna Gora sve pozitivnija prema EU

Slobodna Evropa 18.01.2018
Pozitivno raspoloženje građana Crne Gore prema Evropskoj uniji (EU) nastavilo je da raste i u 2017., pa je procent onih koji imaju pozitivan stav nešto veći u odnosu na 2016. godinu i sada je 64 odsto. Istovremeno raste i broj građana koji smatraju… »

Dogovora nema, vremena sve manje

Slobodna Evropa 18.01.2018
Izmjene Izbornog zakona u izbornoj godini u Bosni i Hercegovi trenutno su u pat poziciji. Dogovora nema, a vremena je sve manje, jer bi u maju trebali biti raspisani opšti izbori. Već dugo se na političkoj sceni Bosne i Hercegovine vodi polemika o… »

Kosovo i Srbija: Od raketa do Niša

Slobodna Evropa 18.01.2018
U vreme kada je najavljen nastavak briselskog dijaloga između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa nakon pauze duže od godinu dana, na relaciji Kosova i Srbije mogle su se čuti izjave kao što su „Srbiji potreban raketni sistem dometa 400… »

Kijev: Usvojen zakon o reintegraciji Donjecka i Luganska

Slobodna Evropa 18.01.2018
Ukrajinski parlament usvojio je danas zakon o reintegraciji istočnih regija koje trenutno kontroliraju proruski pobunjenici. U zakonu se navodi da je Rusija "privremeno okupirala" regije Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsednik Petro… »

Za so, za ptice, za ljude

Slobodna Evropa 18.01.2018
Za so. Za ptice. Za ljude. To nerazdvojivo trojstvo nadaleko poznate ulcinjske Solane, poslužilo je kao slogan pod kojim je počelo potpisivanje peticije za očuvanje tog jedinstvenog ekološkog prostora, za šta se već godinama bore brojne organizacije… »

Kelly: Trump promijenio stav o meksičkom zidu

Slobodna Evropa 18.01.2018
Stavovi predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa (Tramp) o izgradnji zida na granici sa Meksikom "su evoluirali", izjavio je šef kabineta američkog predsjednika John Kelly (Džon Keli). U razgovoru za Fox News Kelly nije porekao navode da je… »

Exit proglašen najboljim evropskim festivalom

Slobodna Evropa 18.01.2018
Novosadski muzički festival Exit proglašen je najboljim festivalom Evrope, objavljeno je u sredu uveče na dodeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji. Exit je pobedio u glavnoj kategoriji u konkurenciji sa 350 festivala iz više od 35 zemalja, uz… »

DS sabiranje posle rasula

Slobodna Evropa 18.01.2018
Može li se Demokratska stranka (DS), nekada vladajuća, odnosno vodeća antimiloševićevska i proevropska partija, obnoviti pa i preuzeti ponovo ulogu stožera opozicije u današnjoj Srbiji? To pitanje je aktualizovano uoči predstojećih beogradskih… »

Igor Galo: Na djelu povratak ideja poraženih u ratu

Slobodna Evropa 18.01.2018
Igor Galo odigrao je niz zapaženih uloga u nekim od najznačajnijih ostvarenja jugoslavenske i hrvatske kinematografije. Građanski je aktivist koji se bori za ljudska prava i slobode u Hrvatskoj. Živi u Puli. U intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE)… »