Arhiva » Vesti » Politika 18.01.2018

Razuzdana snaga Dženis Džoplin

Da je izbegla tragičnu sudbinu, američka pevačica bi u petak proslavila 75. rođendan

Politika četvrtak, 18. januar 2018.  |  J. Koprivica

Hrana, sklonište, toplina, ljubav – neophodni su svakom čoveku u životu. Međutim, tu je i glas. Upravo glasovi drugih ljudi dok pevaju – jesu peta suštinska potreba u životu, tvrdi Nik Koleman, britanski novinar, kritičar i autor. Tvrdnju iznosi u knjizi prikladno naslovljenoj „Glasovi: Kako izvrstan pevač može da vam promeni život” (Voices: How a Great Singer Can Change Your Life), koja će biti objavljena naredne nedelje.

Nekadašnji kritičar i urednik „NME”, „Tajm-auta”, „Tajmsa”, „Gardijana”, u svojoj trećoj knjizi istražuje zašto je pevanje ključno za ljudski život, zašto ga toliko volimo, zašto budi osećanja.

Piše o vokalima Bili Holidej, Marvina Geja, Vilsona Piketa, Džona Lenona, Mika Džegera, Prinsa, Dejvida Bouvija, Ejmi Vajnhaus...

Pita šta je to uradila Areta Frenklin da zasluži titulu „kraljice soula”, ili šta je to sa nama ako nas ne uzbuđuje vokal Frenka Sinatre. Postavlja još jedno pitanje: moraju li glasovi, puni bola, da skončaju u spektaklu. I tu pominje jednu od najvećih pevačica pop-kulture Dženis Džoplin, damu koja bi, da je izbegla tragičnu sudbinu, danas proslavila 75. rođendan.

Džoplinova je svojevremeno pevanje uporedila sa ljubavlju, rekavši: „To je kao kad voliš nekog – vrhunsko emotivno i fizičko iskustvo”, a Koleman u svom eseju piše o njenoj „razuzdanoj snazi ponukanoj nezadovoljstvom”.

„Ne možete zvučati tako, a biti srećni. Ne možete zvučati tako ako se osećate dobro u svetu oko vas. Takvo pevanje predstavlja izazov za vaš osećaj spokojstva u svetu”, ocenjuje Koleman. Kao izvrstan primer njenog pevačkog talenta navodi pesmu koju je snimila pre 50 godina „Piece of My Heart”, nazivajući je „demonstracijom neograničene moći teksaških pluća”:

„Džoplinova gotovo da se oslanja na cirkuski teatar, hazardersku akrobaciju u izvedbi. Ispada da kompozicija nema nikakvu ekspresivnu vrednost sama po sebi, već ima funkciju da služi kao pogon za svu intimnu mučninu pevačice. Od toga ne može bolje”.

Pevačica, rođena 19. januara 1943. u gradiću Port Arturu, često je pričala o svom turobnom odrastanju u Teksasu, gde se osećala kao otpadnik i odakle je sa 19 godina pobegla u Kaliforniju.

„Oduvek sam želela da budem umetnica. I dok su druge devojke imale ambiciju da budu stjuardese, ja sam čitala, slikala, mislila...”, pričala je davno, a težnju je ostvarila postavši pevačica sastava iz San Franciska „Big Brother and the Holding Company”. Proboj je doživela nakon nastupa na prvom rok festivalu u istoriji „Monterej popu” održanom pre 51 godinu.

U kratkoj karijeri uspela je da snimi tri ploče, a njen nastup na „Vudstoku” jedan je od najvećih trenutaka legendarnog festivala. Ali, uprkos talentu i scenskoj harizmi, Džoplinova se suočavala sa depresijom, a bez poroka, naročito alkohola i narkotika, nije mogla...

I samo 16 dana nakon iznenadne smrti Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin je pronađena mrtva 4. oktobra 1970. godine u losanđeleskom hotelu. Preminula je od prekomerne doze heroina u 27. godini. Zato se ime Džoplinove u popularnoj kulturi vezuje za takozvani Klub 27, u kome su muzičari preminuli u 27. godini: Brajan Džons, Hendriks, Džim Morison, Kurt Kobejn, Ejmi Vajnhaus...

A Dženis je, samo godinu dana pre tragičnog kraja, proročki rekla: „Radije ću provesti deset najuzbudljivijih godina nego da doživim sedamdesetu sedeći u nekoj prokletoj stolici i gledajući televiziju”.

Jubilej najznačajnije ploče

Pre pet decenija objavljen je najuspešniji album u kratkoj karijeri Džoplinove. Drugi i poslednji album sa bendom „ Big Brother and the Holding Company”, „Cheap Thrills” je osam nedelja bio na prvom mestu Bilbordove liste i najprodavanije izdanje u 1968. godini. Na ploči se nalaze čak tri obrade, a upravo se izvedba pesme „Piece of My Heart” i danas, uz numeru „Me And Bobby McGee”, vezuje za ime Dženis Džoplin. Kritičari su pisali kako je to „najveći trenutak” u karijeri Džoplinove; „muzička kapsula koja je najbolji pokazatelj najdinstinktivnijeg ženskog rok vokala”, odnosno „vrhunac bluz- roka”. Album se našao i na listama najboljih ploča svih vremena „Rolingstouna” i „Pičforka”.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Dženis Džoplin

©2019 Netmark d.o.o.