Arhiva » Vesti » Danas 19.01.2018

Manjak glumaca a jedan od njih "politički" višak

Danas petak, 19. januar 2018.  |  Piše: Vojkan Ristić

Od ukupno 10 glumaca Pozorišta „Bora Stanković" jedan definitivno ide sa scene, po osnovu Odluke o smanjenju broja zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima koju je usvojilo Gradsko veće.

Predstava apsurda kada je u pitanju ovaj teatar se tako nastavlja a da glumci u njoj najmanje učestvuju već su te „uloge" preuzeli ljudi iz gradske vlasti okupljenji oko naprednjaka i socijalista.

Poslenici boginje Talije rade već šestu godinu kao „beskućnici" bez izgorele pozorišne dvorane, sale za probe, bez stalnog reditelja, kostimografa, uz veću podršku kolega sa strane, no onih u čijoj su nadležnosti. To profesionalno „Putujuće pozorište Stanković" na prošlogodišnjem Joakimfestu sa predstavom „Ruža uvela" (reditelj Milan Nešković) osvojilo je sve nagrade, ukupno šest. Usledio je i prvi nastup u zvaničnoj konkurenciji Sterijnog pozorja. „Tri sestre" (reditelj Trajče Đorđioski) na festivalu u Lipecku u Rusiji proglašene su za najbolju predstavu.

Na repertoaru je aktivno 14 predstava. Ovde je realnost da postoji potreba za zapošljavanje novih glumaca. Oni su odavno, kao Marko Petričević, deo ansambla, ali se ne nalaze u kadrovskom političkom bubnju aktuelne nomenklature. Umesto toga, u pozorištu postoji „radnik po ugovoru" kome po drugi put direktor pozorišta na šest meseci produžava ugovor na mestu dekoratera. Ukupan broj zaposlenih 22 je ispod kadrovskih normativa za jedno profesionalno pozorište.

Sada, kada je sa najvišeg mesta u državi Vranjancima stiglo obećanje da će zgrada pozorišta biti završena ove godine, revnosni „čuvari budžeta" posegli su za „glumačkim skalpom", zadovoljavajući formu volje, a skrnaveći sadržaj. Od postanka pozorišta njega čine glumci i publika. Vranjanska vladajuća garnitura potrudila se da bude „originalna". Krenuli su od glumaca, sutra će možda tehnološki višak biti i publika koja koja dugotrajnim aplauzom pozdravlja redstavu vranjskog ansambla „Jelka kod Ivanovih" u kojoj prepoznaje stvarne junake iz gradske kuće vlasti.

Na glumcima, ali i pozorišnoj javnosti u Vranju, sada je odgovornost da stanu u odbranu integriteta i profesionalnosti pred još jednim varvarskim potezom političke arogancije koja (za) sada deluje nezaustavljivo uništavajuće.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Bora Stanković Pozorište Bor

©2019 Netmark d.o.o.