Arhiva » Vesti » Politika 21.01.2018

Petarde zasipaju Srbiju cijanidom i kancerogenim česticama

Politika nedelja, 21. januar 2018.

Poseta iz Japana je ovih dana bila prilika za uzoran doček. Zamislite da su počasti propraćene našim omiljenim vatrometom inače zabranjenim u Japanu! Takva obesna tutnjava jedino podseća na tromesečno bombardovanje tokom koga smo kao kenguri štitili i tešili decu. Povod za ovaj tekst je čisto naučni. Da bi se lakše razumeo prilažem kao podlogu sliku iz „Politike”, od novogodišnje pucnjave. Petarde se prave od eksploziva (TNT – trinitrotoluola) i metalnih prahova. Sagorevanjem u vazduhu nastaju cijanidi i kancerogene mikročestice. Cijanidi su jedinjenja ugljenika i azota, poznati bojni otrovi (još od Prvog svetskog rata). Metalni praškovi tokom sagorevanja u vazduhu postaju intenzivno radioaktivni, dugo lebde u vazduhu pa zasipaju okolinu, zemljište i sav živi svet. Normalno, takvo otrovno radovanje je u Japanu zabranjeno. Tamo se želje i pozdravi ispisuju na balonima punjenim vazduhom pa ispuštaju uvis.

Evo primera kako se kod nas to rešava. Na ulaznim kapijama gradskog stadiona u Kragujevcu „Čika Dača” stoji zabrana unošenja petardi i eksplozivnih naprava. Ta zabrana ne važi za Skupštinu grada jer njen krov služi upravo za gomilanje, ispaljivanje i ludovanje svakom prilikom: od praznika do svadbi, tobože radi uveseljavanja. Jedne godine je helikopter dovezao Deda Mraza i dete da dele bombone ispred gradske skupštine. Kada se helikopter sasvim približio zasula ga je kiša petardi, pilot je ostao zaslepljen pa je helikopter pao. Na svu sreću s male visine i bez povređenih putnika.

Širom sveta postoje nevladine organizacije koje u ime građana skreću pažnju profesionalnim i vladinim sektorima na raznovrsno uznemiravanje civilnog društva. Velike sile, kako SAD tako i Rusija, nalažu brojnim NVO da se registruju kao „inostrane agenture” jer su izopačile njihovu izvornu delatnost. Kod nas još nije uvedena takva preregistracija. Naša NVO sa ekološkim preokupacijama uglavnom se bavi međusobnim rangiranjem po ambasadorskim stepenima, slično kao u Nušićevim komedijama, koje danas više liče na realnost nego na komedije. Ekologija nikako da dođe na red.

Stevan Veinović,

Udruženje domaćina Srbije, čl. karta br. 109


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Japan

©2019 Netmark d.o.o.