Arhiva » Vesti » Blic 24.01.2018

Plenković s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je danas u Zagrebu s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji o njenom položaju i statusu kao i o projektima i programima koji se sprovode uz podršku vlade i izrazio očekivanja da će Srbija ispuniti svoje obveze, saopštila je hrvatska vladina kancelarija za odnose s javnošću.

Blic sreda, 24. januar 2018.  |  Tanjug

Premijer Plenković razgovarao je s predsednikom Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Slavenom Bačićem i predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim, prenosi Hina.

Oni su pozitivnim ocenili što će se nakon višegodišnje pauze 30. i 31. januara 2018. održati Međuvladin mešovit odbor za praćenje sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom, a premijer je istakao da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za vladu te izrazio očekivanje, kako prenosi Hina, da će Srbija u punoj meri ispuniti preuzete međudržavne obaveze.

To se, stoji u saopštenju, odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim nivoima, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informisanja na hrvatskom jeziku i pismu.

Bačić i Žigmanov su zahvalili hrvatskom premijeru na podršci i stalnom kontaktu s najvišim zvaničnicima hrvatske vlade i izrazili zadovoljstvo nedavnom posetom ministarke nauke i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici prilikom održavanja svečane akademije Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) povodom 15. godišnjice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. godišnjice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.