Izvor: Dojče vele arhiva vesti 01.02.2018

Haradinaj: Sud se ne dovodi u pitanje

Dojče vele 01.02.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da zvanična Priština podržava rad Specijalnog suda. On je u emisiji „Conflict Zone“ za DW rekao da bi se i sam odazvao, ukoliko bude optužen, ali i da taj Sud vraća region unazad. „Sud postoji, kreiran… »

Zabranjuje se priča o poljskim zločinima

Dojče vele 01.02.2018
Jedan zakon u Poljskoj će, ako stupi na snagu, sankcionisati pripisivanje delimične odgovornosti za Holokaust poljskoj državi ili narodu. Kritičari veruju da će time biti zabašurena uloga poljskih kolaboracionista. Novi poljski zakon o Holokaustu je… »

Malo Davos, malo Grocka

Dojče vele 01.02.2018
Dok se vlast i opozicija zabavljaju beogradskim temama i međusobnim napadima, Aleksandar Vučić juri na sastanke sa političarima svetskog ranga. Ta hiperaktivnost mu dobro dođe u takozvanoj funkcionerskoj kampanji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić… »

Da li će biti pilota u avionu?

Dojče vele 01.02.2018
Kroacija erlajns suočava se s nezapamćenom krizom. Stručno osoblje masovno odlazi, a poslovanje stagnira. Kako to da u istom regionu Er Srbija može uspešno da posluje, a hrvatska nacionalna aviokompanija ne može? Piloti hrvatske javne kompanije… »

Turska hoće svoj bastion u Siriji

Dojče vele 01.02.2018
U toku je ofanziva na kurdske oblasti, ali turska vojska želi da prodre sve do Idliba. Zašto? I kako na to gledaju Rusi i Amerikanci? Za DW govori Kristijan Brakel, šef kancelarije fondacije „Hajnrih Bel“ u Istanbulu. DW: Zašto Turska hoće do… »

Moral je bio juče

Dojče vele 01.02.2018
Poslednji dan prelaznog roka u fudbalu opet je doneo sulude sume plaćene za transfere. I pokazao da igrači i njihovi agenti imaju moć da primoraju klubove da ih prodaju. To je put u propast, smatra Arne Lihtenberg. Konačno je gotov cirkus oko… »

Seks kao politika

Dojče vele 01.02.2018
Šta ljudi rade u krevetu? To je istražio Alfred Kinsi, stručnjak za ose. Prvi „Kinsijev izveštaj“ objavljen je pre sedamdeset godina – i bio je senzacija. Na Kinsijev rad se osvrće nemački seksolog Jakob Pasteter. Bio je to pravi šok za… »

Novinari se žale na BND

Dojče vele 01.02.2018
Više udruženja novinara i istraživačkih reportera iz inostranstva podnelo je nemačkom Ustavnom sudu žalbu zbog takozvanog Zakona o obaveštajnoj službi BND smatrajući ga napadom na slobodu štampe. Zakon o Nemačkoj tajnoj službi za inostranstvo… »

„Na početku je bilo i rukama i nogama“

Dojče vele 01.02.2018
Od početka školske godine u Srbiji nastavu pohađaju i osnovci iz izbegličkih porodica zaglavljenih na Balkanskoj ruti. Reporterka DW je posetila na kraju polugodišta centar za migrante u Divljani i školu u Beloj Palanci. Fudbalska utakmica na… »