Svet arhiva vesti 01.02.2018

Japan: U požaru poginulo 11 starijih osoba

Dnevnik 01.02.2018
TOKIO: U požaru koji je izbio na severu Japana u prihvatilištu za starije osobe koje primaju socijalnu pomoć, poginulo je 11 osoba, a tri su povređene, saopštila je danas policija. Požar je izbio nešto pre ponoći u Saporu na japanskom ostrvu… »

Mej: Građani EU neće imati ista prava na ostanak u VB nakon Bregzita

RTV 01.02.2018
LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da građani zemalja članica EU koji dođu u Veliku Britaniju tokom tranzicionog perioda, a nakon što ta država napusti EU, neće imati ista prava na ostanak kao oni koji su došli pre tog… »

Izrael oštro o poljskom zakonu o nacističkim zločinima: Nijedan zakon neće promeniti činjenice!

Kurir 01.02.2018
"Izrael sa kranjom ozbiljnošću gleda na bilo kakav pokušaj da se ospori istorijska istina. Nijedan zakon neće promeniti činjenice", rekao je portparol izraelskog ministarstva na Tviteru. Nakon što je zakon usvojen u Donjem domu poljskog parlamenta… »

Sprečen teroristički napad u Rusiji

RTV 01.02.2018
MOSKVA - Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je ubila jednog pripadnika Islamske države koji je planirao teroristički napad u Nižnjem Novgorodu, na dan predsedničkih izbora. U saopštenju FSB navodi se da je muškarac pružao… »

EU forsira vodu iz česme, proteruje" flaširanu

Dnevnik 01.02.2018
BRISEL: Evropska unija planira da promeni svoje pravilnike o kvalitetu vode kako bi sprečila nove moguće opasnosti po zdravlje i ograničila plastični otpad, tako što će odvraćati ljude da piju flaširanu vodu. Evropska komisija saopštila je danas… »

Sneg i zima stigli čak i do Afrike: Nakon Sahare, zabelele se palme i peščane dine u Maroku, prvi put u poslednjih 50 godina…

Telegraf 01.02.2018
Taj fenomen je posledica ledenog talasa, koji je najviše pogodio grad Ain Sefru, na severu Alžira. Prvi put u poslednjih 50 godina sneg je pao u južnom delu Maroka, gde su se "zabelele" palme. Temperatura pala na minus 49, krovovi se ruše, pola… »

Racije širom Turske, nalog za hapšenje ljudi iz vojske

RTV 01.02.2018
ISTANBUL - Širom Turske sprovode se racije nakon što je tužilaštvo izdalo naloge za hapšenje 120 osoba iz vojske, javila je danas agencija Anadolija. Policija sprovodi racije u 43 provincije, a veruje se da je 58 osumnjičenih koristilo zabranjenu… »

(Video) Drama u Kini! Buktinja guta soliter: Crni dim kulja u nebo, cela zgrada u plamenu!

Kurir 01.02.2018
Džengdžou je glavni grad kineske centralne provincije Henan. Iz zgrade izbija gust dim, a cela istočna strana je u plamenu. Fire breaks out in an office building in Zhengzhou, central China's Henan Province, casualties unknown… »

Šef CIA: OK je sastajati se sa ruskim obaveštajcima

Vesti online 01.02.2018
Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo stao je u odbranu prakse sastajanja sa šefovima ruskih obaveštajnih službi. Do takvog stava šefa CIA dolazi nakon što je objavljeno da su se najviši obaveštajni zvaničnici SAD… »

Zatvor za opozicionara: Navaljni osuđen zbog nedozvoljenog protesta

Blic 01.02.2018
Portparolka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog izjavila je danas da je on osuđen na pet dana zatvora zbog pozivanja na nedozvoljeni protest. Protest je održan u nedelju zbog odluke da se Navaljnom zabrani da se kandiduje na izborima za… »