Svet arhiva vesti 01.02.2018

Požar u Japanu: U staračkom domu poginulo najmanje 11 osoba

Blic 01.02.2018
Najmanje 11 osoba je poginulo, dok su tri povređene u požaru u staračkom domu na severu Japana, saopšteno je iz lokalne policije. U saopštenju se navodi da je požar izbio oko ponoći u gradu Saporo na ostrvu Hokaido. Iz policije u Saporou potvrđeno… »

Mej: Građani EU neće imati ista prava nakon Bregzita

Dnevnik 01.02.2018
LONDON: Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da građani zemalja članica EU koji dođu u Veliku Britaniju tokom tranzicionog perioda, a nakon što ta država napusti EU, neće imati ista prava na ostanak kao oni koji su došli pre tog… »

Kontroverzni zakon Sejma, oštre kritike Izraela

RTS 01.02.2018
Poljski Senat je velikom većinom usvojio kontroverzni zakon prema kojem je nezakonita svaka tvrdnja kojom se sugeriše umešanost Poljske kao države u Holokaust. Predlog zakona koji je prethodno usvojio Sejm, izazvao je oštre kritike Izraela koji je… »

Sprečen terorizam u Rusiji: Ubijen ekstremista, planirao napad tokom predsedničkih izbora (video)

Večernje novosti 01.02.2018
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je ubila jednog pripadnika Islamske države koji je planirao teroristički napad u Nižnjem Novgorodu, na dan predsedničkih izbora. Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je… »

EU forsira vodu iz česme, namerava da "protera" flaširanu

Večernje novosti 01.02.2018
Evropska unija planira da promeni svoje pravilnike o kvalitetu vode kako bi sprečila nove moguće opasnosti po zdravlje i ograničila plastični otpad, tako što će odvraćati ljude da piju flaširanu vodu. Evropska unija planira da promeni svoje… »

Zabelele se palme: Jutros je ovu afričku zemlju dočekao sneg posle pola veka (video)

Blic 01.02.2018
Prvi put u poslednjih 50 godina sneg je pao u južnom delu Maroka, gde su se "zabelele" palme. Meteorološka služba Maroka je saopštila da je sneg pao u blizini Zagora, na jugoistoku zemlje i da je to posledica hladnog talasa. U Zagori je palo pet do… »

Racije širom turske, Erdogan pravi čistku u vojsci: Nalozi za hapšenje 120 ljudi!

Kurir 01.02.2018
Policija sprovodi racije u 43 provincije, a veruje se da je 58 osumnjičenih koristilo zabranjenu aplikaciju za poruke "bajlok". Ta aplikacija je zabranjena u Turskoj posle neuspelog puča 2016. godine. Vlasti veruju da su sledbenici imama Fetulaha Gulena… »

Kina, gori poslovna zgrada od 20 spratova

RTS 01.02.2018
U poslovnoj zgradi od 20 spratova u kineskom gradu Džengdžou izbio je požar. Za sada nije poznato da li ima povređenih, javila je državna stanica ČTV. Džengdžou je glavni grad kineske centralne provincije Henan. Iz zgrade izbija gust dim, a cela… »

Direktor CIA brani sastanke s ruskim obaveštajcima

Politika 01.02.2018
VAŠINGTON - Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo stao je u odbranu prakse sastajanja sa šefovima ruskih obaveštajnih službi, nakon što je objavljeno da su se najviši obaveštajni zvaničnici SAD prošle nedelje sreli… »

Zbog pozivanja na nedozvoljeni protest: Navaljni dobio 5 dana zatvora

Kurir 01.02.2018
Protest je održan u nedelju zbog odluke da se Navaljnom zabrani da se kandiduje na izborima za predsednika, a njegovi saradnici su emitovali protest na internetu, kako se navodi, sa neobjavljenog mesta u inostranstvu. U sredu su oba saradnika uhapšena i… »