Arhiva » Vesti » RTS 05.02.2018

Šabac, Svetski juniorski kup u mačevanju

Šabac je za vikend prvi put bio domaćin Svetskog juniorskog kupa u mačevanju. Pojedinačano i ekipno, u borbama sa mačem, nadmetali su se takmičari sa svih kontinenata, starosti od 16 do 19 godina.

RTS ponedeljak, 5. februar 2018.
RTS: Šabac, Svetski juniorski kup u mačevanju

Na borilištima u sportskoj hali "Zorka" u Šapcu, mačeve je ukrstilo 227 takmičara iz 36 zemlja. Među njima, osvajači brojnih medalja, svetski i evropski prvaci.

Jakub Jurka iz Češke Republike je prvak sveta u juniorskoj kategoriji, do sada je osvojio tri titule a nada se da će i ove godine biti najbolji.

"Zadovljan sam takmičenjem, ali bi sala mogla da bude malo veća", kaže Nagy David iz Mađarske, "pobedio sam protivnika 5:1, nadam se učeću u finalu.''

Takmičenje podrazumeva samo mač kao oružje, a pogodak u sportskoj borbi postiže se isključivo ubodom. Uz najbolje svetske mačevaoce, i sedam takmičara iz naše zemlje.

Među njima su Ivan Makević i Vladislav Pavić iz Beograda.

"Ovo je prvi veliki turnir kojem smo do sada prisustvovali, ispali smo, ali smo dali sve od sebe", rekao je Pavić. "Svetski kup u Šapcu, jedan je do osam koji se organizuju u svetu."

"Mi smo u okviru projekta popularizacije mačevanje odlučili da to organizujemo u gradu Šapcu, uz punu pomoć grada i Sportskog saveza Šapca, kao i Ministarstva omladine i sporta", kaže Vukašin Stošić, sekretar Mačevalačkog saveza Srbije. "Cilj je promovisanje novog kluba ‘Cerski junaci 1914’ koji je otvoren pre samo tri godine, koji već za tri godine ima tri titule pionirskih kategorija."

Drugog dana takmičenja u Šapcu, nadmetale su se ekipe iz dvadeset dve zemlje. U Evropi, mačevaoci će se u toku godine boriti još na kupovima u Švajcarskoj i Nemačkoj.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Češka Šabac

©2019 Netmark d.o.o.