Arhiva » Vesti » Danas 13.02.2018

Plenković: Formirati radne grupe za ratnu odštetu

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je danas na sastanku sa Aleksandrom Vučićem da je, u skladu sa Sporazumom o normalizaciji odnosa iz 1996, potrebno obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

Danas utorak, 13. februar 2018.  |  Piše: Danas Online

Kako je saopšteno iz hrvatske vlade, na predlog predsednika hrvatske vlade, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe.

Razgovaralo se o političkim i ekonomskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja između dveju zemalja koja je potrebno rešiti.

Plenković je otvorio pitanja nestalih, granice, pravosudne saradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije. Razgovaralo se takođe o privrednoj saradnji, pregovorima Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, te pitanjima migracija i odnosima u jugoistočnoj Europi, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Plenković je istakao da je potrebno intenzivirati saradnju na pitanju nestalih koje je važno za unapređenje bilateralnih odnosa.

„Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na nivou resornih ministarstava započnu razgovori oko sklapanja bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina. Dogovoreno je da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane te nastavi s radom neposrednim pregovorima dve strane“, navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Plenković: Treba razgovarati o otvorenim pitanjima

Novi magazin utorak, 13. februar 2018.

Plenković: Treba razgovarati o otvorenim pitanjima

Večernje novosti utorak, 13. februar 2018.

Komentari

Ključne reči

Aleksandar Vučić Hrvatska

©2019 Netmark d.o.o.