Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.02.2018

Gorivo poskupelo, ali će cene morati u rikverc

NOVI SAD: Na benzinskim pumpama u Srbiji od početka godine do sada gorivo je skuplje za nekoliko dinara.Naime, litar bezolovnog benzina sada je skuplji za 1,5 dinar, dok je za litar evrodizela sada potrebno oko 3,5 dinara više nego na početku godine.

Dnevnik utorak, 13. februar 2018.  |  Dnevnik.rs

Tako sada litar bezolovnog benzina košta nešto malo više od 145 dinara, dok je za litar evrodizela potrebno oko 154 dinara. Potrošači sada, u odnosu na početak godine, za 10 litra bezolovnog benzina moraju da izdvoje late oko 15 dinara više, odnosno oko 60 dinara za rezervoar od 40 litara, dok je za istu količinu evrodizela račun viši za oko 35, odnosno oko 140 dinara.

Razlog za više cene goriva je situacija na svetskim berzama, jer je krajem prošlog meseca barel nafte tipa “brent” koštao oko 70 dolara, što je za oko 25 dolara više nego što je ova količina nafte koštala polovinom prošle godine.

Ipak, cena nafte tipa “brent” sada je u padu pa je prošle nedelje za barel bilo potrebno oko 63 dolara.

Inače, na početku prošle godine cena barela “brenta” bila oko 56 dolara, a najniža prošlogodišnja cena zabeležena je polovinom juna, kada je barel “brenta” koštao oko 45 dolara.

Od tada je cena nafte, praktično, stalno bila u porastu i na kraju prošle godine barel “brenta” vredeo je oko 66 dolara, a prosečna cena nafte tipa “brent” prošle godine bila je 54,75 dolara.

Po rečima generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomsilava Mićovića, od pre nekoliko dana cena barela nafte pada, pa se, ukoliko se sadašnji trend pada cene nastavi, može očekivati da će i cene goriva na našem tržištu ići naniže.

Akciza, za sada, bez promene

U ceni goriva koju plaćaju potrošači na benzinskim pumpama sastavni deo je i nekoliko dažbina, od kojih akciza čini oko 50 odsto ukupne cene svakog litra.

Da li bi eventualno poskupljenje goriva, a zbog povećanja akcize, moglo da usledi, za sada se ne može reći, ali treba znati da se akciza svake godine u ovo vreme usklađuje s rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

Slično kao i na domećem tržištu, cene goriva menjale su se i na tržištima u regionu, a promena cena goriva od nekoliko dinara po litru na domaćem tržištu nije dovela do većih promena u odnosu cena goriva u regionu.

Prosečna cena litre bezolovnog benzina u Srbiji, pokazuje analiza UNKS, je oko 1,22 evra, a jeftinije nego u našoj zemlji ovo gorivo toče potrošači u Mađarskoj; Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, gde je ovo gorivo i najpovoljnije pošto litar košta oko jednog evra.

Najskuplje u regionu bezolovni benzin plaćaju vozači u Grčkoj, gde litar košta oko 1,60 evra, a ovo gorivo skuplje nego u Srbiji košta i u Hrvatskoj, Albaniji, Crnoj Giri i Sloveniji.

Što se tiče cene litre evrodizela, litar u Srbiji košta oko 1,30 evra i skuplje nego u našoj zemlji toče ga samo vozači samo u Grčkoj, gde je litar najskuplji i košta oko 1,38 evra i Albaniji.

Jeftinije nego u našoj zemlji, evrodizel plaćaju vozači u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, BiH i Makedoniji gde je najpovoljnije točiti ga pošto za litar treba koji evrocent manje od jednog evra.

D. Mlađenović


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Gorivo poskupelo, ali će cene morati u rikverc

Glas Zapadne Srbije utorak, 13. februar 2018.

Uskoro moguće novo poskupljenje goriva

Moj Novi Sad utorak, 13. februar 2018.

Sve skuplje gorivo na srpskim pumpama

Kamatica utorak, 13. februar 2018.

Novo poskupljenje: Viša cena goriva

Vesti online utorak, 13. februar 2018.

Komentari

Ključne reči

Novi Sad Berza

©2018 Netmark d.o.o.