Arhiva » Vesti » RTS 13.02.2018

Šabac: Sneg pogoduje ozimim usevima

Sneg koji je pao u šabačkom kraju dobro je došao ozimim usevima. Pšenica je, prema rečima stručnjaka, u dobrom stanju, a poljoprivrednicima se savetuje da u narednom periodu, obave prihranu žita.

RTS utorak, 13. februar 2018.
RTS: Šabac: Sneg pogoduje ozimim usevima

Mladi poljoprivrednik, Filip Dragojević iz Jevremovca kod Šapca, pešenicu je zasejao na deset hekatara. Zadovoljan je stanjem useva, koji je već prihranio mineralnim đubrivom.

"Usev je u stabilnom stanju, vlage ima dovoljno, neće mu škoditi ni još više da padne,da bi se sačuvala ta vlaga za sušnije vreme, proleće kad dođe", kaže Filip Dragojević, poljoprivrednik iz Jevremovca.

Neuobičajeno toplo vreme u prethodnom periodu, pogodovalo je bokorenjupšenice koja je zasejana na najevećem broju parcela.

"To što je sneg pao, to je veoma dobro, zbog toga što je toplo vreme bilo u prethodnom periodu, došlo je do velike bujnosti pšenice, tako da smo bili zabrinuti", objašnjava Marko Gladović, poljoprivrednik iz Jevremovca.

Zbog moguće pojave bolesti, poljoprivrednicima se savetuje da redovno obilaze parcele, i prihrane usev čim vreme dozvoli.

"Osnovna mera sada koja predstoji sada jeste prihrana, sa 2/3 azotnih đubriva, najviše zavisi od agrohemijske analize, i preporučuje se da to bude kan, a preostalu 1/3 treba obaviti 15 do 20 dana posle prve prihrane, kako bi usev koji izlazi iz faze bokorenja moga da usvaja taj azot, jer u to vreme formira prinos", objašnjava Svetlana Zlatarić iz Poljoprivedne savetodavne stučne službe iz Šapca.

Zbog sigurne proizvodnje, poslednjih godina, povećavaju se površine pod ozimim usevima u šabačkom kraju. Na teritoriji grada, i u tri okolne opštine, strnim žitima zasejano je oko trideset hiljada hekatara.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Šabac Sneg

©2019 Netmark d.o.o.