Arhiva » Vesti » N1 Info 14.02.2018

Dok vi gledate pametni televizor - on gleda vas

Istraživače američke organizacije za zaštitu potrošača Consumer Reports posebno je zabrinula činjenica da u pametnim televizorima nisu korišćene ni osnovne bezbednosne prakse.

N1 Info sreda, 14. februar 2018.  |  N1 Zagreb

Na tržištu je sve više pametnih televizora, naprednih uređaja koji uz redovan televizijski program korisnicima nude i korišćenje interneta na velikom ekranu. I dok proizvođači pametnih televizora ističu njihove prednosti, američka organizacija za zaštitu potrošača Consumer Reports upozorava kako pametni televizori mogu biti i "uljezi" u domu.

U svom izveštaju ističu kako svi pametni televizori koji su bili na testiranju (a radilo se o pet najprodavanijih brendova u SAD) prate šta korisnici gledaju, a neki imaju i ozbiljne sigurnosne propuste, koji bi mogli dovesti u opasnost svoje vlasnike.

Prema izveštaju, hakeri relativno lako mogu preuzeti kontrolu nad pametnim televizorom, instalirati nove aplikacije, puštati različit sadržaj s interneta, menjati programe i jačinu zvuka.

Naime, hakeri koje je Consumer Reports angažovao iskoristili su mogućnost upravljanja televizorom preko pametnog telefona, kako bi ubacili maliciozni kod i preuzeli kontrolu. No, proizvođači su istakli kako je moguće isključiti tu mogućnost i tako zatvoriti vrata hakerima.

Uz slabu sigurnost, Consumer Reports upozorava i na činjenicu da su pametni televizori opremljeni dodatkom koji se zove Automatic Content Recognition (automatsko prepoznavanje sadržaja) koji prati sve što korisnici gledaju kako bi "poboljšali korisničko iskustvo". No, zabrinjava što se ti podaci mogu iskoristiti i da bi se korisnicima pametnih televizora plasirali prilagođeni oglasi koje je onda, zahvaljujući pametnom televizoru, moguće proširiti i na kompjuter, odnosno pametni telefon.

Ali i tu postoji rešenje. Korisnici bi jednostavno trebalo da u postavkama televizora isključe tu mogućnost. Ili da isključe Wi-Fi kad gledaju pametni televizor, što je nepraktično i u potpunosti suprotno ideji gledanja pametnog televizora.

U svakom slučaju, ako posedujete pametni televizor ili planirate da ga kupite, razmislite o instalaciji dodatnih sigurnosnih programa na svojoj bežičnoj mreži (poput firewalla) i dobro pročitajte šta vaš pametni televizor od vas traži, kako se ne biste iznenadili ako vam se na pametnom telefonu pojavi oglas koji odgovara onome što ste sinoć gledali na televiziji, piše Zimo.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Internet

©2019 Netmark d.o.o.