Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 17.03.2018

Rusija protjeruje 23 britanska diplomata

Al Jazeera 17.03.2018
Odgovor je to na istovjetnu mjeru britanskih vlasti, koje Rusiju sumnjiče da je odgovorna za trovanje Sergeja Skripala. Rusija će protjerati 23 britanska diplomata u znak odmazde jer je Velika Britanija isto ičinila dvadeset trojici ruskih diplomata… »

U nesreći na Egejskom moru poginulo najmanje 14 migranata

Al Jazeera 17.03.2018
Tijela 14 osoba su izvučena iz Egejskog mora u blizini Agatonizija, nakon što je potonuo čamac koji je služio za krijumčarenje migranata. Grčka obalska straža saopćila je da su tijela 14 osoba izvučena iz Egejskog mora u blizini grčkog otoka… »

Britanija: Otkazano 120 letova zbog snježne oluje

Al Jazeera 17.03.2018
Letovi na aerodromima Heathrow i Gatwick otkazani su zbog oluje nazvane "mini zvijer sa istoka". Blizu 120 letova sa britanskih aerodroma Heathrow i Gatwick otkazano je danas zbog snježne oluje, a izdato je i upozorenje vozačima da budu oprezni na… »

Zvaničnik i Opservatorija: Iz Afrina pobjeglo 150.000 ljudi

Al Jazeera 17.03.2018
Turska vojska i njeni sirijski saveznici opkolili su grad Afrin, 90 sela i još jedan obližnji grad, navode aktivisti. Više od 150.000 ljudi pobjeglo je iz Afrina u Siriji u proteklih nekoliko dana, tvrde kurdski zvaničnik iz rukovodstva Afrina, Hevi… »

Smijenjeni direktor FBI-a: Amerikanci će odlučiti ko je pošten

Al Jazeera 17.03.2018
James Comey poručio je Donaldu Trumpu da će Amerikanci uskoro čuti njegovu stranu priče i prosuditi ko je častan. Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey poručio je u subotu predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu… »

SAD istražuje zračne jastuke u korejskim automobilima

Al Jazeera 17.03.2018
Američka nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja pokreće istragu o kvalitetu zračnih jastuka u automobilima proizvođača Hyundai i Kia. Američka nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja saopćila je da pokreće istragu o… »

Rusija: Putin ubjedljivo vodi na predsjedničkim izborima

Al Jazeera 17.03.2018
Prve izlazne ankete govore da je Vladmir Putin u prednosti u odnosu na protivkandidate i da je osvojio 73 posto glasova. Predsjednik Rusije Vladimir Putin osvojio je 73,3 posto glasova na predsjedničkim izborima, saopćila je Centralna izborna komisija… »

Otpušten bivši zamjenik direktora FBI-a

Al Jazeera 17.03.2018
Andrew McCabe neovlašteno je otkrivao informacije medijima u vezi s istragom o Trumpu, navodi Ministarstvo pravosuđa. Andrew McCabe, koji je u januaru otišao s dužnosti zamjenika direktora Federalnog istražnog biroa (FBI), ali je ostao raditi u… »

Iran protiv svakog ometanja nuklearnog sporazuma

Al Jazeera 17.03.2018
Teheran neće prihvatiti nikakve izmjene koje bi ograničile efekte iranskog nuklearnog sporazuma. Teheran neće prihvatiti nikakve izmjene koje bi ograničile efekte iranskog nuklearnog sporazuma, rekao je predsjednik iranskog Vrhovnog vijeća za… »

Češka negira rusku tvrdnju o porijeklu nervnog otrova

Al Jazeera 17.03.2018
Češki zvaničnici oporvgnuli su tvrdnje Rusije kako je nervni otrov u Veliku Britaniju stigao iz Češke. Češki ministar vanjskih poslova Martin Stropnicky opovrgnuo je moskovske optužbe da je nervni otrov upotrijebljen u napadu na bivšeg ruskog… »