Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 17.03.2018

Prijetnje ministru vanjskih poslova Grčke

Slobodna Evropa 17.03.2018
Prijeteće pismo u kojem je bio metak poslato je šefu grčke diplomatije Nikosu Kocijasu, saopštila je u subotu policija. Kocijas je i ranije dobijao slična prijeteća pisma i pozive. "U prijetećem pismu u kojem je bio metak sugerisano je na… »

Vučić: Nastaviću razgovore sa Albancima da bi pronašli kompromisno rešenje

Slobodna Evropa 17.03.2018
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da će nastaviti razgovore sa Albancima kako bi se pronašlo kompromisno rešenje, jer se Srbiji u budućnosti "ne piše dobro" ukoliko taj problem ne bude rešen. O kompromisnom rešenju za Kosovo… »

Potonuo brod s migrantima, 16 mrtvih

Slobodna Evropa 17.03.2018
Najmanje 16 migranata udavilo se u subotu kada je krijumčarski brod potonuo blizu grčkog ostrva Agatonisi, a pokrenuta je potraga za još dvoje koji se smatraju nestalim. Veruje se da je brod prevozio 21 osobu kada je potonuo zbog još nepoznatog… »

Moskva će protjerati 23 britanskih diplomata

Slobodna Evropa 17.03.2018
Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u subotu da će u roku od sedam dana protjerati 23 britanskih diplomata, koje je proglasila za "persone non grata", kao recipročnu mjeru odluci Londona da protjera isto toliko ruskih diplomata. Kako je… »

Brnabić: Srbija spremna da radi na pitanju nestalih

Slobodna Evropa 17.03.2018
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije spremna raditi na rješavanju pitanja nestalih, koje je jedno od najvažnijih, kako za građane, tako i za odnose između Srbije i Hrvatske. "Vrijeme je da se to riješi", rekla je Brnabić u… »

Veruje li Putin Vučiću?

Slobodna Evropa 17.03.2018
Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je odnos Moskve prema Aleksandru Vučiću. Sagovornice su bile Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Srbije i Jelica Kurjak, bivša ambasadorka Srbije u Rusiji. Bilo je reči o tome… »

Šefovi diplomatija Švedske i Sjeverne Koreje zaključili trodnevne razgovore

Slobodna Evropa 17.03.2018
Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho (Ri Jong Ho) i šefica švedske diplomatije Margot Wallstrom (Valstrom) zaključili su trodnevne razgovore usmjerene na postizanje mirnog rješenje nuklearnog spora na Korejskom poluotoku. "Ministri… »

Iran protiv svakog ometanja nuklearnog sporazuma

Slobodna Evropa 17.03.2018
Teheran neće prihvatiti nikakve izmjene koje bi ograničile efekte iranskog nuklearnog sporazuma, rekao je u subotu predsjednik iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost, admiral Ali Šamkani, dok Sjedinjene Države i Evropljani traže način… »

Trump: Laži iz FBI-ja i Ministarstva pravde

Slobodna Evropa 17.03.2018
Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump (Tramp) rekao je u subotu da mnogi ljudi otkrivaju "ogromno curenje informacija, laganje i korupciju na najvišim nivoima" Federalnog istražnog biroa (FBI), Ministarstva pravde i State Departmenta. U… »

Potrošač mora znati svoja prava

Slobodna Evropa 17.03.2018
Petnaestog marta obilježen je Svjetski dan potrošača. Bosanskohercegovački potrošači dočekali su ga sa zastarjelim zakonima, nedovoljnom zaštitom potrošača, nelojalnom konkurencijom, ali i lošom kvalitetom proizvoda. Negativan trend se, sudeći… »