Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 17.03.2018

Masovni protesti penzionera u Španiji

Slobodna Evropa 17.03.2018
Desetine hiljada penzionera protestovalo je u subotu širom Španije zahtevajući povećanje izdvajanja za penzije. Sindikati i penzionerska udruženja pozvali su na proteste u preko sto španskih gradova zahtevajući da penzije rastu u skladu sa… »

Marljive žene Rudog

Slobodna Evropa 17.03.2018
Zahvaljujući podršci SWG i Opštine Rudo članice Ženske inicijative Centra za odgovornu demokratiju Luna u partnerstvu sa Poljoprivrednom zadrugom Uvac – Rudo, krenule su u kontinuiranu proizvodnju marmelade i soka od maline. Svi zdravstveni i… »

May optužila Rusiju da krši međunarodno pravo

Slobodna Evropa 17.03.2018
Britanska premijerka Theresa May (Tereza Mej) izjavila je u subotu da će sa svojim saveznicima i partnerima razmotriti naredne korake protiv Rusije zbog afere Sergeja Skripalja, bivšeg ruskog agenta koji je 4. marta otrovan na jugozapadu Velike… »

Manojlović Pintar: Odustala bih od spomenika Đinđiću

Slobodna Evropa 17.03.2018
Istoričarka Olga Manojlović Pintar u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa (RSE) govori o zaboravu i "šminkanju" prošlosti, jačanju fašizma i levici koja nikada u istoriji nije bila slabija nego danas, o spomenicima u postmiloševićevskoj Srbiji… »

Srebrenica – kandidatura za Evropski grad kulture 2024.

Slobodna Evropa 17.03.2018
Pored Sarajeva, Banjaluke, Trebinja, Mostara i Tuzle, kandidaturu za Evropski grad kulture 2024. godine najavila je i Srebrenica u saradnji sa još nekoliko opština iz regije. Ovih dana je prezentovan Master plan razvoja euroregije Srebrenica – Drina u… »

Xi Jinping ponovo izabran za predsjednika Kine

Slobodna Evropa 17.03.2018
Svekineski narodni kongres ponovo je izabrao Xi Jinpinga (Si Đinping) za predsjednika Kine, nekoliko dana nakon što je odobren ustavni amandman koji predsjedniku te zemlje omogućava neograničeni broj mandata. Xi Jinping (64) je najmoćniji kineski… »

Šesto: Hrvatska predsjednica u sukobu sa Ustavom

Slobodna Evropa 17.03.2018
Branka Šesto rodila se 24. aprila 1955. u Čapljini, u Bosni i Hercegovini, odakle su joj majčini korijeni. Otac, Banijac, oficir, došao u Hercegovinu kako se volio šaliti: "da ga pecne zmija…" i dodavao: "i stvarno, mnogo nas se tamo oženilo…"… »

Smijenjen zamjenik direktora FBI-ja Andrew McCabe

Slobodna Evropa 17.03.2018
Zamjenik direktora američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Andrew McCabe (Endrju Mekejb) smijenjen je sa te funkcije, saopćeno je u subotu iz ureda državnog tužitelja Jeffa Sessionsa (Džefa Sešens). Sessions je izjavio da je odluka o smjeni… »