Arhiva » Vesti » Danas 14.04.2018

Lavrov: Nema „novičoka“ već supstance koju proizvode SAD i Velika Britanija

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio je da je prema informacijama švajcarskog istraživačkog centra, u Solsberiju ( OZHO) upotrebljena supstanca BZ.

Danas subota, 14. april 2018.  |  Piše: Danas Online

Ova suspstanca je bila u sastavu naoružanja SAD i Velike Britanije, dok se u Rusiji nije proizvodila.

„Sada ću citirati doslovno ono što su oni uputili OZHO kao svoj zaključak: ’Na osnovu ekspertize u testovima su otkriveni tragovi toksične hemikalije BZ i njegovi prekursori koji pripadaju hemijskom oružju druge kategorije, na osnovu Konvencije za zabranu hemijskog oružja. BZ predstavlja nervno-paralitičku supstancu koja privremeno parališe čoveka. Psiho-toksični efekat postiže se trideset do šezdeset minuta nakon primene i traje oko četiri dana. Ova receptura postojala je u naoružanju armija SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a. U Sovjetskom Savezu i Rusiji slična hemijska jedinjenja nisu proizvođena‘“, rekao je Lavrov, a prenosi Sputnjik.

Ruski ministar je istakao da klinička slika stanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije više odgovara trovanju supstancom BZ, ali da ta informacija nije bila uzeta u obzir.

Moskva se obraća Organizaciji za zabranu hemijskog oružja pitanjem zbog čega informacija centra u švajcarskom gradu Špicu o incidentu s trovanjem Skripalja nije uzeta u obzir, naveo je Lavrov.

Prema njegovim tvrdnjama, Moskva se veoma pažljivo odnosi prema utvrđivanju činjenica.

U punom tekstu izveštaja OZHO o slučaju trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije nema termina „novičok“, rekao je Lavrov.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.