Arhiva » Vesti » Danas 14.04.2018

SAD, Britanija i Francuska napale Siriju (VIDEO)

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikim Britanijom pokrenule su vojnu operaciju protiv Sirije. Gađane su lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Danas subota, 14. april 2018.  |  Piše: Danas Online

Američki ministar obrane Džim Matis i američki general Džosef Danford objavili su da su napadi u Siriji izvršeni na tri postrojenja. Napadnuti su Istraživački centar za hemijsko oružje u blizini Damaska, skladište hemijskog oružja u blizini Homsa i još jedno skladište hemijskog oružja, kao i važno komandno mesto kod Homsa. On je istakao da se radi o „jednokratnom napadu“.

Prema Pentagonu SAD i saveznici ispalili su više od 100 raketa na Siriju i radi se o „jednokratnom napadu nakon dokaza da su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada odgovorne za napad hemijskim oružjem“.

Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeevropskom vremenu raketama s brodova i aviona. Pentagon nije mogao da potvrdi koliko je raketa pogodilo ciljeve, prenose agencije.

Matis i Danford objasnili su da je cilj napada bio da se umanji sposobnost Sirije za napade hemijskim oružjem uz istovremenu zaštitu civila i stranih snaga u toj zemlji.

„Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage“, kazao je Danford dodajući da je američka vojska najavila Rusiji korišćenje vazdušnog prostora.

Matis je rekao da su napadi izvršeni nakon što su pribavljeni dokazi o korišćenju hlora u sirijskom napadu na civile 7. aprila, dok se čini da dokazi o korišćenju sarina nisu toliko čvrsti.

„Uvereni smo da je hlor korišćen. U ovom trenutku ne isključujemo sarin“, kazao je Matis.

Prema američkim zvaninicima nema dokaza da je sirijska portivvazdušna obrana napala zapadne vojne avione i brodove.

Američki predsednik Donald Tramp naredio je jutros napade na Siriju. Odmah zatim, počela zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

„Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada“, rekao je Tramp, prenosi Sputnjik. Kako navode, ​​Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao „snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja“.

https://t.co/6VLQYAlcto

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 14, 2018

„Zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku“, rekao je američki predsednik, navodeći da će akcija trajati sve dok „sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje“.

Bi-Bi-Si javlja da se čuju eksplozije u okolini Damaska.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da „nema alternative za upotrebu sile kako bi se sprečila ponovna upotreba hemijskog oružja od strane sirijskog režima“.

„Ovo je mešanje u civilni rat i nije u vezi sa menjanjem režimom. Ovo je ograničen i targetiran napad koji ne podstiče nove tenzije u regionu i koji čini sve da spreči civilne žrtve“, rekla je Mej.

The Prime Minister @theresa_may has made a statement on Syria: https://t.co/bBfYyowUIo pic.twitter.com/QlTeFXmOkt

— UK Prime Minister (@10DowningStreet) April 14, 2018

Francusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija bila unapred obaveštena o napadu na Siriju.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je sirijska vojska koristila decenijama stare odbrambene sisteme kako bi presrela projektile SAD i njenih saveznika.

„Protiv raketnog napada korišćeni su sirijski antiraketni sistemi S-125, S-200, Buk i Kvadrat. Ti sistemi proizvedeni su pre više od 30 godina u Sovjetskom Savezu,“ preneo je Interfaks saopštenje ruskog ministarstva.

Ruski savremeni odbrambeni sistemi nisu korišćeni u odbrani od napada, dodaje se.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na uzdržanost. “Pozivam sve članice da pokažu uzdržanost u ovim opasnim okolnostima i da izbegnu sve radnje koje bi mogle da vode pogoršanju situacije i otežaju patnje sirijskog naroda“, kazao je on.

Pojavili su se i prvi video snimci

BREAKING: Air defense systems being activated over Damascus now as U.S. starts striking targets in Syria. pic.twitter.com/BEMBPjL54s

— Israel Breaking (@IsraelBreaking) April 14, 2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Francuske i Britanije. On je naveo u saopštenju da će vazdušni udari umanjiti „sposobnost sirijskog režima da nastavi napade na sirijski narod hemijskim oružjem“.

I support the actions by the US, UK and France against the #Syrian regime’s chemical weapons facilities and capabilities. #NATO considers the use of chemical weapons unacceptable. Those responsible must be held accountable. https://t.co/HPQ4YpTT7Y

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) April 14, 2018

Turska je ocenila da su zapadni udari protiv sirijskog režima „primeren odgovor“ na hemijski napad koji je navodno izveden pre nedelju dana u Dumi.

„Pozdravljamo ovu operaciju koja je čin savesti celog čovečanstva pred napadima u Dumi za koji sve govori da su delo sirijskog režima“, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.