Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 28.04.2018

Ruska ploveća nuklearna elektrana porinuta u more

Al Jazeera 28.04.2018
Ploveća nuklearna elektrana 'Akademik Lomonosov', izgrađena u Rusiji, krenula je na svoju prvu plovidbu. Ploveća nuklearna elektrana "Akademik Lomonosov", izgrađena u Rusiji, krenula je na svoju prvu plovidbu. Ona je na prvu plovidbu krenula iz… »

Trump: NATO više pomaže Evropljanima

Al Jazeera 28.04.2018
Mi štitimo Evropu, a plaćamo više nego svi ostali, rekao je američki predsjednik prilikom susreta s njemačkom kancelarkom. Američki predsednik Donald Trump izjavio je da NATO više pomaže Evropljanima nego Amerikancima. "NATO je fantastičan, ali… »

Lavrov: Zapad planira podjelu Bliskog istoka

Al Jazeera 28.04.2018
Ruski šef diplomatije poslije sastanka sa turskim i iranskim kolegom poručio da su ove tri zemlje za očuvanje cjelovite Sirije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da danas da zapadne zemlje, krijući se iza izjava o podršci… »

SAD zabrinut zbog turske nabavke sistema S-400

Al Jazeera 28.04.2018
Američki državni sekretar Mike Pompeo prenio je zabrinutost SAD-a turskom kolegi Cavusogluu zbog najavljene kupovine ruskog raketnog sistema. Američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je na "ozbiljne američke brige" u vezi odluke Ankare da kupi… »

Telegraph: Trump zaslužuje Nobeolovu nagradu za mir

Al Jazeera 28.04.2018
Britanski list smatra da bi američki predsjednik trebao dobiti priznanje zbog uloge u pomirenju Sjeverne i Južne Koreje. Britanski Telegraph piše da bi američkom predsedniku Donaldu Trumpu trebalo dodeliti Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u… »

ISIL objavio snimak pogubljenja izbornih kandidata u Iraku

Al Jazeera 28.04.2018
ISIL je najavio napade na birališta u Iraku na parlamentarnim izborima sljedećeg mjeseca i zaprijetio da će svakog ko sudjeluje u njima smatrati nevjernikom. Amaq, novinska agencija grupe Islamska država Iraka i Levant, objavila je videosnimak na… »

Austrija nastavlja granične kontrole

Al Jazeera 28.04.2018
Na granici Austrije prema Mađarskoj i Sloveniji kontrole će biti produžene za još šest mjeseci, Na austrijskoj granici prema Mađarskoj i Sloveniji kontrole će biti produžene za još šest meseci, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova… »

Zarif: Djelovanje SAD-a vodi eskalaciji sukoba

Al Jazeera 28.04.2018
Djelovanje Washingtona u Siriji vodi eskalaciji napetosti i predstavlja veliku opasnost za političku nezavisnost i cjelovitost te zemlje, kaže iranski šef diplomatije. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u Moskvi da… »

Saudijska Arabija nastoji zamijeniti strane radnike domaćim

Al Jazeera 28.04.2018
Očekuje se da bi, po nekim računicama, do kraja 2020. godine, saudijsku kraljevinu moglo napustiti blizu 700.000 ljudi. Magazin The Economist navodi kako Saudijska Arabija nastoji da, umjesto stranih, zaposli domaće radnike, zbog toga što je gotovo 50… »

Bivši turski predsjednik isključio mogućnost kandidature na izborima

Al Jazeera 28.04.2018
Abdullah Gul je nekadašnji premijer, ministar vanjskih poslova i naposljetku predsjednik Turske. Bivši turski predsjednik Abdullah Gul isključio je mogućnost vlastite kandidature na turskim prijevremenim izborima te rekao u subotu da je u zemlji… »