Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 28.04.2018

Al Jazeera Forum: Zaljev i arapski svijet u svjetlu svjetskih promjena

Al Jazeera 28.04.2018
Dvanaesti Al Jazeerin Forum održava se u Dohi 28. i 29. aprila i okuplja vodeće svjetske stručnjake te zvaničnike i novinare. U Dohi je počeo dvanaesti Al Jazeerin Forum, koji se održava 28. i 29. aprila, a tema je "Zaljev, Arapi i svijet uslijed… »

Izraelski avioni napali vojne ciljeve u Gazi

Al Jazeera 28.04.2018
Izraelske snage pogodile vojni cilj koji je pripadao oružanom krilu Hamasa. Izraelski borbeni avioni pogodili su vojni cilj u Pojasu Gaze koji je pripadao vojnom krilu Hamasa, prenosi Agencija Anadolija. Meta aviona bio je Deir al-Balah, okrug južno od… »

UNHCR uputio hitan apel Grčkoj zbog migrantskih centara

Al Jazeera 28.04.2018
UNHCR je saopćio da su postojeći kapaciteti u graničnoj regiji Evros preopterećeni. Izbjeglička agencija UN-a je uputila hitan apel Grčkoj da stvori više prihvatnih kapaciteta u pograničnoj regiji s Turskom koja je zabilježila nagli rast… »

Trump: Uskoro sastanak sa Kim Jong-unom

Al Jazeera 28.04.2018
Američki predsjednik izrazio nadu da će doći dan kada će Sjeverna i Južna Koreja moći da žive zajedno u miru. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se uskoro sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u okviru napora za… »

Grčka: Dogovor o smanjenju duga Atine do 21. juna

Al Jazeera 28.04.2018
Grčki ministar finansija ponovio da ta zemlja ne želi novu kreditnu liniju. Grčka i njeni kreditori će do 21. juna završiti pregovore o načinima za smanjenje ogromnog nivoa grčkog duga, izjavio je grčki ministar finansija Euclid Tsakalotos. On je… »

Pompeo u NATO-u upozorio na Iran i budžet za odbranu

Al Jazeera 28.04.2018
Pompeo je tokom sastanaka uputio oštre kritike Rusiji, pokazavši čvršći stav od svog prethodnika Rexa Tillersona. Samo dvanaest sati nakon što je imenovan američkim državnim sekretarom, Mike Pompeo otišao je u sjedište NATO-a u Briselu, što… »