Izvor: Dojče vele arhiva vesti 05.05.2018

Ljulja se tron partijskim liderima?

Dojče vele 05.05.2018
Hrvatske stranke stidljivo pokušavaju da demokratizuju same sebe. U SDP i HDZ aktuelni su novi statuti. Sagovornici DW kažu da je demokratizacija partija do sada izostala – stranačke vrhuške vole da se za sve pitaju. Socijaldemokratska partija… »

Jugomarks

Dojče vele 05.05.2018
Decenijsku primenu marksizma u Jugoslaviji je najbolje uporediti sa čuvenim automobilom Jugo koji je bio pun trapavog šarma, ali potpuno disfunkcionalan. Marks je za većinu ljudi ostao samo uvozni, nerazumljivi amblem. U bivšoj Jugoslaviji su bile… »

Američko pravosuđe grize, nemačko kevće

Dojče vele 05.05.2018
„Amerikanci drže Nemcima lekciju kako doskočiti gigantu poput Folksvagena“, piše nemačka štampa nakon što su SAD izdale nalog za hapšenje bivšeg menadžera Martina Vinterkorna. U Nemačkoj nije podignuta nijedna optužnica. Martin Vinterkorn… »

Pare za veseljake, kazne za neposlušne

Dojče vele 05.05.2018
Predlog sedmogodišnjeg budžeta EU predviđa kraćenje sredstava zemljama koje se ne drže „evropskih vrednosti“ ili nisu „solidarne“ u izbegličkoj krizi. Mađarski autor Boris Kalnoki to oštro kritikuje u svojoj kolumni. Na vrhuncu masovnih… »

Balkan, oaza za prljave elektrane

Dojče vele 05.05.2018
Zapadni Balkan je poslednji predeo Evrope gde termoelektrane ne samo opstaju, već se grade i nove. Tome je u Berlinu posvećena jedna diskusija. Uz spaljivanje uglja, kažu učesnici, ne mogu se ostvariti klimatski ciljevi. Interesovanje za diskusiju u… »

Libanci glasaju – posle devet godina

Dojče vele 05.05.2018
U Libanu se u nedelju održavaju parlamentarni izbori – prvi put posle 2009. Sada se glasa po proporcionalnom sistemu, ali se ne očekuje slamanje konfesionalne političke scene u kojoj vlast dele suniti, šiiti i hrišćani. Izbori je trebalo da budu… »

Više migranata – više nasilja?

Dojče vele 05.05.2018
Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.200 direktora nemačkih škola pokazuje da je u proteklih pet godina u polovini škola bilo psihičkog i fizičkog nasilja nad nastavnicima. Da li to ima veze sa porastom broja migranata? Kako prenosi Forsa… »

„Marks je još aktuelan“

Dojče vele 05.05.2018
Analiza Karla Marksa dugo vremena je bila ograničena, kaže Martin Endres za DW. Komunisti su njegovo delo svesno izobličavali. Sociolog smatra da su tekstovi Karla Marksa, koji je rođen pre 200 godina, i danas važni. DW: Gospodine Endres, skoro 30… »