Svet arhiva vesti 09.05.2018

Šta je nuklearni sporazum sa Iranom i zašto je važan

Nedeljnik 09.05.2018
Osim za SAD, svi ostali partneri u pregovorima P5 + 1 žele da zadrže sporazum. "Jasno je da SAD ne mogu da spreče iransku nuklearnu bombu sa sadašnjim sporazumom", rekao je Tramp saopštavajući odluku o povlaćenju SAD iz nukleranog sporazuma sa… »

Ruski mediji pišući o danu pobede ističu: Uz Putina Netanjahu i Vučić

Kurir 09.05.2018
Ruski mediji opširno su danas izveštavali o obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Moskvi, navodeći da su na vojnoj paradi kao i u maršu Besmrtni puk, uz ruskog predsednika Vladimira Putina bili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer… »

Kompanije će izgubiti milijarde zbog odluke SAD o Iranu?

N1 Info 09.05.2018
Velike kompanije, posebno iz Evrope, mogle bi da izgube milijarde dolara iz komercijalnih ugovora zbog odluke SAD da ponovo uvedu sankcije Iranu. Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma i vrati sankcije… »

Oslobođeni Amerikanci stigli u Vašington

B92 09.05.2018
Donald Tramp dočekao trojicu američkih građana puštenih iz severnokorejskog logora. Američki predsednik Donald Tramp dočekao je trojicu Amerikanaca koji su u četvrtak kasno noću doputovali iz Severne Koreje. "Ovo je posebna noć za zaista velike… »

Juncker: EU treba zamijeniti SAD, koji gubi utjecaj

Al Jazeera 09.05.2018
Predsjednik Evropske komisije rekao je da je američki predsjednik Donald Trump okrenuo leđa prijateljskim odnosima. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da Sjedinjene Američke Države s predsjednikom Donaldom Trumpom… »

Iran zatražio garancije za ostanak u nuklearnom sporazumu

N1 Info 09.05.2018
Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, pristao je da vlada pregovora o očuvanju sporazuma o nuklearnom programu posle povlačenja SAD, ali je zatražio ozbiljne garancije za Iran. Predsednik Irana Hasan Rohani odmah je sinoć reagovao i zatražio… »

Kandidatkinja za šeficu CIA-e protiv torture

Glas Amerike 09.05.2018
Iskusna operativka Centralne obaveštajne agencije i sadašnja zamenica direktora Đina Haspel obećala je pred američkim zakonodavcima u sredu da neće obnoviti program surovog ispitivanja zatvorenika. To pitanje je postalo potencijalna prepreka njenoj… »

Vučić ispričao najbolju anegdotu sa prijema kod Putina Oni su ušli i seli za sto, a onda je Putin rekao: Pa, da li je…

Kurir 09.05.2018
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispričao je zanimljivu anegdotu s prijema kod ruskog predsednika Vladimira Putina povodom Dana pobede. „Kada sam se sreo s predsednikom Putinom, doveli su dvojicu veterana za naš sto koji su završili svoje… »

DW o odluci Trampa: Zastrašujuće podseća na scenario iz Iraka

RTV 09.05.2018
BERLIN - Odluka Donalda Trampa da SAD napuste sporazum sa Iranom čini svet opasnijim mestom, piše Dojče vele i dodaje da su na taj način bačene godine diplomatije. Autor teksta Matijas fon Hajn tvrdi da Evropa može da umanji posledice samo u… »

Amerikanci uveli nove sankcije Rusima

Al Jazeera 09.05.2018
Ključni argument za uvođenje sankcija je kršenje američkog zakona o zabrani širenja oružja za masovno uništenje. Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije ruskim, iranskim, sjevernokorejskim i kineskim pojedincima i pravnim osobama… »