Izvor: Dojče vele arhiva vesti 06.06.2018

Mamić: Bog sa mnom ima jasan plan

Dojče vele 06.06.2018
Zdravko Mamić je socijalno inteligentan čovek koji je bio svestan da mora da ulaže u odnose sa strukturama vlasti ako želi da vodi lukrativan posao i pritom koristi javne resurse. To je radio vešto. Sve do sada? Fudbalski moćnik i bivši šef… »

Svet je sve opasniji

Dojče vele 06.06.2018
Naša planeta je i tokom proteklih godinu dana postala nesigurnije mesto. Na Globalnom indeksu mira većina država nazaduje, Srbija se drži u zlatnoj sredini. Konflikti, ratovi i nasilje godišnje koštaju 15 biliona dolara. Svet u protekloj godini nije… »

„Zapadni Balkan je čudan, veštački pojam“

Dojče vele 06.06.2018
Ne mogu se u procesu evrointegracija sve države Zapadnog Balkana ubaciti u isti koš, kaže za DW austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl čija zemlja početkom jula preuzima predsedavanje Evropskoj uniji. DW: Kakve ciljeve imate kao… »

Zapaljive cene benzina

Dojče vele 06.06.2018
Kada litar nekog goriva na pumpama košta preko 160 dinara, vozačima u Srbiji pada mrak na oči. Na društvenim mrežama se najavljuju blokade ulica. Ekonomisti za DW kažu da je za visoke cene odgovorna masna akciza države. Društvene mreže u Srbiji… »

Varšavi je bliži Vašington od Berlina

Dojče vele 06.06.2018
Dok vlade u Berlinu i Varšavi ćute, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer čini sve kako bi se dijalog Nemaca i Poljaka održao. To je ispravno, ali nije nimalo lako, smatra Rosalija Romanjec. Nemačko-poljski susreti su nekada – a to je bilo… »

Ambasador je doneo trampizam u Nemačku

Dojče vele 06.06.2018
Izjave novog ambasadora SAD u Berlinu Ričarda Grenela, koji se od prvog dana na dužnosti ponaša nabusito i naredbodavno, izazvale su ogorčene reakcije nemačkih političara, kao i kritike u štampi. Ričard Grenel je rekao da želi da ojača… »

Terminator korova

Dojče vele 06.06.2018
Ni poljoprivrednici ne žele glifosat i druge herbicide – to dosta košta, a i zagađuje životnu sredinu. Pitanje je samo ko će s površine od jednog ili dva hektara da čupka korov? Ljudi neće, ali možda hoće roboti…. Ilustracija s naslovne… »

Teško je obogatiti se preko Airbnb-a

Dojče vele 06.06.2018
Očekuje se da će za vreme Mundijala Rusiju posetiti oko 3,5 miliona ljudi. Oni će negde biti smešteni. Saradnica DW Julija Višnjevskaja ponudila je stan u kojem živi preko Airbnb-a. Evo njene priče. Ideja da iznajmim moj stan za vreme Svetskog… »

Da li je „brabonjak“ kažnjiv?

Dojče vele 06.06.2018
Hitler i nacisti su samo „brabonjak u više od hiljadu godina uspešne nemačke istorije“, rekao je Aleksander Gauland na kongresu podmlatka Alternative za Nemačku (AfD). Da li su te reči relevantne za krivični postupak? Paragraf 139 Krivičnog… »