Arhiva » Vesti » Dojče vele 11.06.2018

Globalne nejednakosti

Global medija forum (GMF) u organizaciji DW je skup za profesionalce u oblasti medija, političare, naučnike. Ove godine glavna tema 11. po redu GMF, koji će se održati u Bonu od 11. do 13. juna su globalne nejednakosti.

Dojče vele ponedeljak, 11. jun 2018.

Kada donosioci odluka iz oblasti politike i privrede, medijski profesionalci, predstavnici civilnog društva i naučnici, planiraju svoj kalendar u mesecu junu, oni često rezervišu tri dana za Global Media Forum (GMF) u organizaciji DW. Ove godine glavna tema 11. po redu GMF-a, koji će se održati u Bonu od 11. do 13. juna su globalne nejednakosti.

Global medija forum je sada već čvrsto etabliran kao najveća međunarodna medijska konferencija u Nemačkoj. Ove godine očekuje se dolazak oko 2.000 gostiju iz više od 120 zemalja. Za generalnog direktora DW Petera Limburga je zbog toga GMF „jedinstvena platforma za razmenu sa novinarima iz različitih zemalja, sa medijskim menadžerima partnera DW iz celog sveta, kao i sa ljudima koji se zalažu za slobodu medija i štampe." I, kako kaže Limburg: „Global medija forum svake godine pokazuje koliko je DW snažan i umrežen. Kroz razmenu i dijalog možemo veoma mnogo da naučimo".

Generalni direktor DW, Peter Limburg

„Mobili telefoni kao agenti promene"

Veliki broj prijava za GMF stiže iz Pakistana i Bangladeša, kao i iz afričkih zemalja, govori Verica Spasovska, koja je ove godine prvi put odgovorna sadržaj GMF-a. „Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova", omogućeno je učešće za oko stotinu novinara iz zemalja u razvoju, naglasio je direktor GMF-a, Gido Šmic.

GMF će organizovati oko 60 različitih diskusija i događaja na temu „Globalne nejednakosti", a konferencija će imati i politički nivo: Na GMF-u će ove godine učestvovati i EU komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel, ali i bivši predsednik Avganistana - Hamid Karzai.

Na konferenciji će učestvovati i novinar Jusuf Omar, koji je pionir „mobilnog izveštavanja" i koji će govoriti o tome kako se mobilnim telefonima može boriti protiv nejednakosti. „Kada je pero (olovka) moćnije od mača, tada su mobilni telefoni naše najmoćnije sredstvo za promenu", izjavio je Omar u intervjuu za DW.

Za generalnog direktora DW, Petera Limburga veoma je važno „razgovarati i suočiti se sa temama gde nastaje neravnoteža, gde su nepravde skoro pa normalne, i kako se protiv toga može boriti. Iako nikada neće biti potpune jednakosti na svetu, mi se moramo zalagati za jednaka osnovna prava za sve. Konkretno se postavlja pitanje, šta to znači za naše izveštavanje".

Hamid Karzai na GMF-u, 11.06.2018.

Limburg je lično uključen ne samo u otvaranje GMF-a: „Važan događaj za mene je i uručivanje nagrade Freedom of Speech - (Sloboda govora). Pored toga, imam zadovoljstvo da vodim razgovor o Evropi sa Navid Kermani", objašnajva generalni direktor DW.

Interaktivnije i s više dijaloga

Jedan tim za društvene mreže podsticaće raspravu pitanjima i idejama i preko Tvitera. To je zanimljivo i zato što će GMF moći da se prati preko live stream-a. "Prošle godine je oko 40.000 ljudi pratilo prenos na internetu", podseća Spasovska.

Novost je, ukazuje da je treći dan konferencije potpuno odvojen od teme "Globalne nejednakosti". Tog dana pod tematskim naslovom "Media Innovation Lab Day" sve će se vrtiti oko "izazova i šansi digitalizacije za one koji rade u medijima". "Pozvaćemo ljude da u plenarnoj dvorani u polusatnom ritmu predstave svoje teze i o njima raspravljaju. Biće puno radionica", kaže Spasovska.

GMF 2018

Nejednakost zabeležena dronom

Direktno u temu "Globalne nejednakosti" uvodi i izložba fotografija umetnika Džonija Millera snimljenih dronom. "One živopisno pokazuju siromašne četvsti pored četvrti sa vilama u velikim svetskim metropolama", doznajemo od Verice Spasovske. Na Global medija forumu nastupaju i muzičari, između ostalih i Patris Bart-Wilijams i pevačica Anne Klark.

Peter Limburg sa optimizmom gleda na budućnost GMF-a, ali upozorava: "Važno je da ga stalno dalje razvijamo kako bismo što bolje ispunili cilj koji smo postavili: da od GMF-a napravimo najvažniju međunarodnu medijsku konferenciju."

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android


Objavljeno na sajtu dw.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.