Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 26.06.2018

Pregovori EU-a sa Skopljem i Tiranom odgođeni za 2019. godinu

Al Jazeera 26.06.2018
Početak pregovora o pridruživanju sa Makedonijom I Albanijom u junu sljedeće godine, odlučeno na Vijeću za opće EU-a u Luksemburgu. Početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji sa Albanijom i Makedonijom neće se realizirati prije juna 2019… »

Vrhovni sud SAD-a potvrdio Trumpovu zabranu putovanja muslimana

Al Jazeera 26.06.2018
Sud odbacio tvrdnje kako je odluka američkog lidera diskriminatorna prema muslimanima. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je Donaldu Trumpu jednu od njegovih najvećih pobjeda tokom predsjednikovanja, potvrdivši njegovu zabranu putovanja… »

SP: Hrvatska i Argentina u osmini finala

Al Jazeera 26.06.2018
Hrvati naredni meč igraju protiv Danaca 1. jula, a Argentincima je naredni rival Francuska. Hrvatska nogometna reprezentacija u posljednjoj je utakmici grupe D Svjetskog prvenstva u Rusiji savladala Island sa 2:1 u Rostovu na Donu, pa će kao pobjednik… »

Holandski parlament odobrio ograničenu zabranu burke i nikaba

Al Jazeera 26.06.2018
Zakon zabranjuje sve čime se može prekriti lice, uključujući kacige i skijaške maske, u javnim ustanovama, ali ne na ulici. Nizozemski parlament odobrio je u utorak ograničenu zabranu nošenja odjeće koja pokriva lice na javnim mjestima… »

Trump čestitao Erdoganu, dogovorili unaprjeđenje odnosa

Al Jazeera 26.06.2018
Dvojica lidera dogovorila su se da unaprijede bilateralne odnose u oblasti odbrane i sigurnosti. Američki predsjednik Donald Trump čestitao je danas Recepu Tayyipu Erdoganu pobjedu na predsjedničkim izborima u Turskoj, sopćila je kancelarija Erdogana… »

SAD jedina zapadna zemlja među 10 najopasnijih za žene

Al Jazeera 26.06.2018
SAD je u anketi stručnjaka i aktivista zauzeo 10 mjesto, na vrhu liste i dalje je Indija, slijedi Afganistan pa Sirija. SAD je u anketi stručnjaka i aktivista naveden kao jedina zapadna zemlja među 10 najopasnijih zemalja za žene, nakon što je… »

Ivanov odbio potpisati ratifikaciju sporazuma o imenu

Al Jazeera 26.06.2018
Makedonija nema plan B, a gotovo 80 posto građana želi članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kaže premijer Zoran Zaev. Makedonski predsjednik Đorge Ivanov donio je odluku da ne potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji sporazuma o imenu s… »

Britanski zastupnici odobrili proširenje Heathrowa

Al Jazeera 26.06.2018
Projekt vrijedan 15,9 milijarda eura treba omogućiti otvaranje 114.000 radnih mjesta do 2030. godine. Britanski zastupnici su odobrili izgradnju treće uzletno-sletne staze na londonskom aerodromu, najvećem u Evropi po broju putnika, nakon žustre… »

Sirija optužuje Izrael za raketni napad kod Damaska

Al Jazeera 26.06.2018
Dvije izraelske rakete su u utorak ujutro pogodile ciljeve blizu aerodroma, sirijska strana tvrdi da su projektili srušeni. Dvije izraelske rakete su rano ujutro u utorak pogodile ciljeve blizu aerodroma u Damasku, javljaju sirijski državni mediji… »

Assad o stranim investitorima: Zapad nam nije potreban

Al Jazeera 26.06.2018
Vlada neće dozvoliti zapadnim investitorima da učestvuju u obnovi Sirije, jer oni dolaze da bi iskorištavali tuđe ekonomije. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je izjavio da ta zemlja neće dozvoliti zapadnim investitorima da učestvuju u obnovi… »