Izvor: Dojče vele arhiva vesti 26.06.2018

Austrija trenira strogoću

Dojče vele 26.06.2018
Više stotina austrijskih policajaca i vojnika na granici prema Sloveniji vežbaju kako da spreče prelaske preko granice. Vicekancelar Štrahe kao razlog za vežbu navodi i spor unutar nemačke vlade oko izbegličke politike. Sa 500 policajaca i 200… »

Francuska je za Makedoniju nova Grčka

Dojče vele 26.06.2018
Na samitu Evropske unije u Briselu, između ostalog bi trebalo da bude odlučeno i to da li Makedonija može da započne pristupne pregovore sa EU. Veto bi međutim mogla da uloži Francuska. Više stotina ljudi u ponedeljak uveče (25.6.) je protestovalo… »

Šta nemačke firme privlači u Srbiji?

Dojče vele 26.06.2018
Nemačke firme stalno su u potrazi sa kvalitetnim dobavljačima. Prednost Srbije je u blizini, dobrom mentalitetu i dobrim uslovima rada, kaže za DW predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zelinger. DW: U Frankfurtu je održana četvrta po… »

Sva vlast za predsednika

Dojče vele 26.06.2018
Godinama je šef turske vlade radio na uvođenju predsedničkog sistema u toj zemlji. To mu je i pošlo za rukom. Sada je on i predsednik i premijer. DW sumira kakav je sada dijapazon moći Redžepa Tajipa Erdogana. U aprilu prošle godine, Turci su na… »

Tamna strana avokada

Dojče vele 26.06.2018
Svetska potražnja za avokadom sve više raste. Ali zemlje koje ga uzgajaju, recimo poput Čilea, zbog masovnog uzgoja imaju problem sa nestašicom vode i zaštitom životne sredine. Tamno zelena stabla avokada niču iz zemlje koju okružuju suva brda. U… »

Otimačina zemlje na savremen način

Dojče vele 26.06.2018
U Slovačkoj je u toku prljava borba za zemlju i subvencije Evropske unije. Poljoprivrednicima se otimaju parcele, a iza svega stoji sprega političara i preduzetnika. Frantisek Oravec oduvek je želeo da bude poljoprivrednik – kao što su to uostalom… »

Rano je za jadikovke

Dojče vele 26.06.2018
Recesija može i da se prizove, ako se o njoj stalno priča. Ali činjenica da je sada jedan važan pokazatelj privrednog rasta Nemačke krenuo nadole ne znači propast. To je pre znak normalizacije, smatra Henrik Beme. Kada motor radi s maksimalnim… »

Nemački Turci ne okreću leđa demokratiji

Dojče vele 26.06.2018
Redžep Tajip Erdogan u Nemačkoj je delimično dobio veću podršku na izborima nego u samoj Turskoj. Koji su razlozi za to? Da li je zakazala integracija ili demokratija? „Ne delim mišljenje da su birači Partija pravde i razvoja (AKP)… »