Izvor: Večernje novosti/Kultura arhiva vesti 29.06.2018

Večni zagrljaj braće različite vere

Večernje novosti 29.06.2018
U Andrićgradu na Vidovdan otkriven spomenik patrijarhu Makariju i Mehmed-paši Sokoloviću. Kusturica: Vreme je za društvo srpsko-srpskog prijateljstva. Dodik: Živi san o jedinstvu. Pod zidinama Andrićgrada, na mestu tragično sukobljenih kultura i… »

Projekat na čekanju: Noć u kojoj se rodila Jugoslavija

Večernje novosti 29.06.2018
Scenarista Božidar Zečević i reditelj Đorđe Kadijević govore o zajedničkom projektu. Dvojicu posvećenika spojila je priča o finalu Prvog svetskog rata. DVOJICU filmskih posvećenika i znalaca, velikog našeg reditelja Đorđa Kadijevića i… »

Spektakl na Trgu republike: Posle 15 godina svečano otvoren Narodni muzej u Beogradu

Večernje novosti 29.06.2018
Narodni muzej Srbije otvoren je večeras u Beogradu posle 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, državni zvaničnici... NARODNI muzej Srbije konačno vraćamo svim našim građanima. Muzeji su veoma važni… »

Međunarodni festival u Karlovim Varima: Omaž Milošu Formanu

Večernje novosti 29.06.2018
Večeras se otvara 53. filmski festival u Karlovim Varima. Na otvaranju komedija preminulog oskarovca "Ljubav jedne plavuše" OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA - KARLOVE VARI Ovogodišnje svečano otvaranje 53. izdanja uglednog međunarodnog filmskog festivala u… »

Narodni muzej: Bolje je od Luvra, jer je naše

Večernje novosti 29.06.2018
U Vasinoj ulici odavno zaboravljena slika, redovi ljudi ispred ulaza u nacionalni muzej. Po prve utiske došla publika, ali i stručnjaci, muzeolozi. SAMO tokom noći između četvrtka i petka, otkako su se vrata obnovljenog Narodnog muzeja otvorila za… »

Dnevnik zabluda: Brzi vozovi

Večernje novosti 29.06.2018
Kineski ultrabrzi vozovi koji budu saobraćali na Novom putu svile zaustavljaće se u Beogradu na Prokopu, jedinoj postojećoj, ali nefunkcionalnoj železničkoj stanici, "uglavljenoj" u rupi između dva tunela. Godine 2013. kineski predsednik Si Đinping… »

U stripu pravda uvek pobeđuje

Večernje novosti 29.06.2018
U Srećnoj galeriji SKC u Beogradu otvorena izložba Valjevca Brane Nikolića. Pod pseudonimom Frenk Larami i Derek Finigen, napisao je na stotine izuzetno tiražnih roto-romana. U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu otvorena je prva… »

“Dani ruskog filma”: Ratna drama na otvaranju

Večernje novosti 29.06.2018
Posle moskovske premijere, 4. jula u Jugoslovenskoj kinoteci počinje festival "Dani ruskog filma" u Srbiji. Festival će otvoriti delo režisera Pavela Drozdova "Nećemo se pozdraviti" POSLE moskovske premijere, 4. jula u Jugoslovenskoj kinoteci počinje… »

Priznanje za Jugoslava Pantelića

Večernje novosti 29.06.2018
Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić izabran je za člana Izvršnog odbora Evropske federacije filmskih arhiva (ACE), na Generalnoj skupštini koja se ove godine održava u Bolonji. DIREKTOR Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić izabran… »

Vladan Vukosavljević: Završen je veliki posao

Večernje novosti 28.06.2018
Ministar kulture i informisanja o značaju novog zdanja na Trgu republike. Da bi se nešto veliko desilo, potrebna je sinergija svih učesnika. VELIKA obaveza Ministarstva kulture završena je otvaranjem Narodnog muzeja, kao i prethodno Muzeja savremene… »