Arhiva » Vesti » Vice 07.07.2018

Pobednik dana: Hrvatska

Vice subota, 7. jul 2018.  |  Miloš Jovanović

Možda sada očekujete neku pohvalnu recitaciju o tome kako sam srećan što su Jugo-komšije trijumfovale u četvrtfinalu, i tajno priznanje da sam navijao za njih jer Balkan, Juga, ovo i ono.

E pa nisam.

Nemam nacionalističke fiksacije, niti mi smetaju ičija krvna zrnca, i nemam problema da čestitam kad su čestitke nešto prigodno (stićićemo i dotle, polako). Ali nisam želeo Hrvate u polufinalu svetskog prvenstva. Kada su to poslednji put uradili 1998, do interneta se stizalo fiksnim telefonom, nije bilo Tvitera i Fejsa i nisu me bombardovali sa svih strana vestima. Moglo se živeti od slavom opijenog komšiluka, jedva, ali se moglo. Sad? Sad ćemo slušati o superiornosti nogometa nad fudbalom ne dvadeset, nego dvesta i dvadeset godina.

Ali i to je život, a u životu ne ide sve kako treba, a da Srbima u fudbalu ne ide sve kako treba (direktno a i indirektno), na to smo valjda već i navikli. Realno, Hrvatska je u skoro svakom segmentu igre bila nadmoćna - posed lopte je bio na njihovoj strani, igrali su kohezivno i kvalitetno, i da Denis Čerišev nije uvalio onu bombetinu posle pola sata moguće je da bi Hrvati još u devedeset minuta slavili prolaz. Ali stvari su se iskomplikovale, i otišlo se ponovo u produžetke.

U naknadnih pola sata drama i cirkus. Prvo Hrvati uzimaju vođstvo posle komičnog gola Domagoja Vide, pa Ruse spašava Brazilac Fernandeš golom posle sjajnog centaršuta vaskrslog Alana Džagoeva. U penal seriji, Igor Akinfejev uspeo je da skine penal Mateu Kovačiću, a zamalo i Luki Modriću. Ali šta da se radi kad je prvo Fedor Smolov izveo svoj jedanaesterac kao posledni diletant, a heroj Fernandeš postao tragičar sa jednim od najgorih penala viđenih u poslednje vreme. Dvadeset godina nakon Francuske, Hrvati su ponovo u polufinalu, i igraće još minimum dve utakmice na ovom turniru.

A Rusi...ako bih bio realan, rekao bih - jebote, dobro ste i dovde došli. A opet, kad dođeš do penala i šanse da uđeš u polufinale, moraš malo da se zagrcneš. Za razliku od npr. Belgijanaca i Francuza, oni ne mogu da kažu, pa dobro, biće bolje. Neće. Ovo je prosečna grupa veterana iz ruske lige i ovo je bila prilika njihovog života. Ako uspeju da se uteše sa onime "odigrali smo časno", bravo za njih. Ali ja to ne bih mogao.

I sad ide onaj deo kada ja kažem "veliki uspeh", i evo, rećiću - veliki uspeh. Zaista veliki uspeh. Hrvatski fudbal, iako opstruiran standardnim balkanskim boljkama poput korupcije, favorizovanja prestoničkih klubova (tj. kluba u ovom slučaju) i raznoraznih mešetarenja ispod žita, ima nerealan kontinuitet na međunarodnoj sceni. I kod njih u savezu sede sumnjive individue, i kod njih se za transfere rade duple priznanice, i kod njih se gomila para izgubi u džepovima kvarnih uprava. Ali oni očigledno umeju da održe fokus na onome što je bitno, a to što je bitno su dve stative, prečka, lopta i sto metara livade. Za toliko su, jebiga, bolji od nas - minimum, a o ostalom da ne govorimo.

Hrvatsku bajku će probati da okonča Engleska, koja je rutinski izbacila Šveđane sa 2-0. Nije to bila zanimljiva utakmica - Šveđani su istrošili svoje rezerve čarobnog napitka, pa nisu stigli pošteno ni da se pobiju. Dva gola glavom, koja su postigli Hari Megvajer i Dele Ali, bila su sasvim dovoljna - par odličnih intervencija Džordana Pikforda zatvorile su posao za Sautgejtove momke.

Biće to nadasve zanimljiv sudar dve reprezentacije koje već godinama pričaju o nekakvim zlatnim generacijama, a nikako da naprave nešto bitno. Štaviše, kada u celu sliku uključimo i Belgiju, može se reći da je ovo turnir na kojem "zlatne generacije" konačno kupe kajmak. Englezi su samouvereni, jaki i uštimovani, ali isto važi i za Hrvate. Jedina prednost je ta što "tri lava" nisu istrošila ni 30% snage protiv sterilnih Nordijaca, dok su Hrvati izginuli igrajući dve penal serije za redom.

A sada...malo odmora, pa idemo u nove fudbalske pobede. Ostala su još četiri meča, još četiri ekipe, a pobednik može biti samo jedan. Hoće li to biti Francuska, na dvadesetogodišnjicu svoje jedine titule? Engleska, koja ni posle pedeset i dve godine bola nije prestala da sanja? Ili možda po prvi put Hrvati ili Belgijanci?

Saznaćemo jako brzo.


Objavljeno na sajtu vice.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog