Arhiva » Vesti » RTV 12.07.2018

Drecun: Ući u fazu stalnih pregovora

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je referendum demokratsko rešenje, da vlast treba da snosi odgovornost ako građani kažu "ne", da se volja građana prema aktuelnoj vlasti proveri na izborima, rekao je Drecun, prenosi N1.

RTV četvrtak, 12. jul 2018.  |  FoNet
RTV: Drecun: Ući u fazu stalnih pregovora

On smatra da treba ući u fazu stalnih pregovora Beograda i Prištine i pojačati diplomatsku aktivnost.

Prema njegovoj oceni, potrebno je da se nastavi dijalog, da se što više i što češće razgovara jer kad toga nema "vidimo da se situacija na Kosovu destabilizuje", da dolazi do incidenata i da se pogoršava bezbednost srpskog naroda.

Čini se da se EU žuri s time da se postigne pravno-obavezujući sporazum, a da su gurnuli u stranu suštinu - ZSO i da je to naznaka pravca u kom će se ići, a koja je stigla iz kabineta Federike Mogerini, istakao je Drecun.

Govoreći o mogućem referendumu, Drecun kaže da bi, ukoliko bi se došlo do nekog rešenja s Prištinom, to bio najdemokratskiji način da građani kažu i da li je to rešenje dobro.

Kako ćete primeniti nešto ako građani kažu "ne", pita on i dodaje da, ukoliko dođe do toga, vlast treba da snosi odgovornost.

"U toj varijanti bi bilo normalno da ako vlast izađe s jednim predlogom i građani kažu "ne", da se volja građana prema aktuelnoj vlasti ponovo proveri na biralištu, da idu izbori", rekao je Drecun.

Drecun kaže da treba ući u fazu stalnih pregovora Beograda i Prištine i pojačati diplomatsku aktivnost.

Nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija održaće se u sredu 18. jula, saopšteno je u Briselu.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Nastavak dijaloga 18. jula

Večernje novosti četvrtak, 12. jul 2018.

Mogerini se sastaje sa Vučićem i Tačijem 18. jula

Nova ekonomija četvrtak, 12. jul 2018.

Dijalog Vučića i Tačija 18. jula u Briselu

Vesti online četvrtak, 12. jul 2018.

Dijalog Vučića i Tačija 18. jula u Briselu

RTS četvrtak, 12. jul 2018.

©2019 Netmark d.o.o.