Balkan arhiva vesti 30.07.2018

Dvoje stradalo u sudaru jahte i jedrilice u Crnoj Gori

Glas Amerike 30.07.2018
Dvoje stranih državljana smrtno je stradalo u nesreći na moru koja se u ponedjeljak dogodila u blizini poluostrva Luštica, kada je došlo do sudara jahte i jedrilice na kojima je bilo sedmoro djece, javljaju crnogorski mediji. Policija još nije izdala… »

Referendum o imenu Makedonije 30. septembra

Slobodna Evropa 30.07.2018
Parlament Makedonije odlučio je danas da 30. septembra bude održan referendum o imenu države, čija je uspešna realizacija uslov za integraciju u NATO i EU. Za raspisivanje referenduma glasalo je 68 poslanika - vladajuće koalicije Socijaldemokratskog… »

Bakir preti tužbom: Početak izgradnje pelješkog mosta uzdrmao Sarajevo

Večernje novosti 30.07.2018
Bošnjački političari tražili su obustavu radova dok se ne utvrdi morska granična linija i omogući pristup BiH otvorenom moru. Sve se poklopilo sa predizbornom kampanjom. U Hrvatskoj je u ponedeljak počela gradnja pelješkog mosta, kojoj se oštro… »

Dečaka ubila struja dok je svirao

Večernje novosti 30.07.2018
Nezapamćena tragedija u Drvaru, ovog vikenda nastradao četrnaestogodišnjak. Dimitrije Morača preminuo dok je vežbao na električnoj gitari. ČETRNAESTOGODIŠNjI Dimitrije Morača iz Drvara preminuo je preko vikenda od strujnog udara dok je vežbao… »

Maas: Članstvo zapadnog Balkana je u strateškom interesu EU

Slobodna Evropa 30.07.2018
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je danas da je u "strateškom interesu" Evropske unije da se proširi na zapadni Balkan, inače će Kina i Rusija izvršiti svoj utjecaj na Balkanu. Nakon susreta sa albanskim šefom diplomatije… »

Cipras obišao Mati posle tragedije

RTS 30.07.2018
Premijer Grčke Aleksis Cipras obišao je Mati, gradić u kome je od požara prošle sedmice poginula 91 osoba, javila je državna televizija ERT. Poseta je trajala jedan sat, a Cipras se susreo sa vatrogascima, vojnicima i lokalnim stanovništvom, javila… »

Kitarović se nada da će Putin posetiti Hrvatsku: To bi donelo korist čitavoj jugoistočnoj Evropi

Večernje novosti 30.07.2018
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se nada da će ruski predsednik Vladimir Putin doći u posetu Hrvatskoj i ocenila da bi ta poseta donela korist čitavoj jugoistočnoj Evropi. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović… »

Kuća strave: Pet godina zatvora za stravično ubistvo: Usmrtio sina sekirom i mesecima ga krio na spratu

Blic 30.07.2018
Radovan Đujić (73) iz Brezičana u Okružnom sudu u Prijedoru osuđen je na pet godina zatvora zbog ubistva sina Duška (44). Prilikom izricanja presude rečeno je da je Đujić sina ubio u prekoračenju nužne odbrane, a starcu je bila i smanjena… »

Splićani i Zadrani se uz pesmu opraštaju od Olivera

RTV 30.07.2018
SPLIT, ZADAR - Na splitskoj Pjaci sinoć se okupio veliki broj građana koji su se došli da se oproste od Olivera Dragojevića koji je preminuo od teške bolesti u 71. godini. Inicijativa za okupljanje pokrenuta je na društvenim mrežama, prenosi… »

Kako su Slovenci zaličili na Italijane - u politici

BBC News 30.07.2018
Koalicioni pregovori u Sloveniji nisu dali rezultat posle mesec dana - na formiranje vlade još će se čekati. Stara poruka, da ličimo na one pored kojih živimo, u Sloveniji dobija novo značenje - politička scena ovog leta liči na susedsku… »